Spring naar content

Wanneer is fysiotherapie bij baby’s noodzakelijk?

 

Waarom is fysiotherapie bij baby's noodzakelijk? - Fysiomore
Categorie: Kinderfysiotherapie
Leestijd: 2 minuten
Datum: 15-09-2022

Baby’s kunnen verschillende signalen laten zien die wijzen op motorische problemen. Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het herkennen van deze signalen en de behandeling hiervoor. In deze blog precies leggen wij je uit welke motorische problemen er allemaal zijn en hoe babyfysiotherapie hierbij kan helpen.

Motorische problemen bij baby’s

Het kan voorkomen dat je baby weinig beweegt met de armen, benen of het hoofdje, of dat de beweging altijd plaatsvindt met één arm of been. Een andere veelvoorkomende klacht is de voorkeurshouding waarbij je baby steeds naar dezelfde kant kijkt. Hierdoor kan er een afgeplat hoofdje ontstaan. Ook kan het zijn dat er veel onrust in je baby zit en je baby zich daardoor veel overstrekt tijdens het liggen of dragen.

Veelvoorkomende motorische problemen bij baby’s

  • Ssymmetrische houding of voorkeurshouding
  • Niet kunnen omrollen, zitten, kruipen of lopen
  • Slappe baby of juist een baby die zich overstrekt
  • Billenschuiven i.p.v. kruipen
  • Orthopedische of neurologische afwijking
  • Syndroom
  • Vroeggeboorte
  • Huilbaby
  • Geboorte trauma (bijvoorbeeld een gebroken sleutelbeen)
  • Na een operatie (bijvoorbeeld een hartoperatie)

Babyfysiotherapie aan huis

Fysiotherapie bij baby’s tot 2 jaar vindt aan huis plaats. Dit is namelijk de vertrouwde omgeving voor je baby waardoor hij/zij zich veilig en ontspannen voelt. Dit helpt de kinderfysiotherapeut om de motoriek zo realistisch mogelijk te beoordelen.

Een ander voordeel van behandelingen aan huis is dat de kinderfysiotherapeut adviezen en oefeningen direct kan toepassen. Staat het ledikant of de box wel op de juiste plaats en ligt je baby wel in de juiste houding. Verder is het natuurlijk ook fijn dat je er als ouders niet op uit hoeft voor een behandeling.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Bij de eerste afspraak aan huis stelt de kinderfysiotherapeut altijd de nodige vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de geschiedenis en de huidige situatie van je baby. Denk hierbij aan vragen over de zwangerschap en de bevalling. De kinderfysiotherapeut kijkt niet alleen naar de motorische ontwikkeling maar ook naar andere ontwikkelingsdomeinen zoals spraak, taal, voeding en andere sociale en emotionele ontwikkelingen.

Tijdens het lichamelijke onderzoek gebruikt de kinderfysiotherapeut speciale testen die de motorische ontwikkeling in kaart brengen om zo te beoordelen of deze past bij de leeftijd van je baby. De therapeut bespreekt de uitslag met de ouders en samen wordt er een behandelplan opgesteld. Dit bestaat voor een groot deel uit hanterings- en speladviezen die gekoppeld worden aan dagelijkse bewegingen zoals het neerleggen, oppakken en vasthouden van je baby.

Wat kun je als ouder zelf doen?

Natuurlijk kun je als ouder zelf ook prima met je kindje oefenen. Door vaste ‘speelmomenten’ in te lassen worden de fysiotherapiebehandelingen een stuk effectiever. De betrokkenheid van de ouders is dus heel erg waardevol!

Signaleer jij een afwijkende ontwikkeling bij je baby? Bij Fysiomore staan we voor je klaar!

Lees meer over babyfysiotherapie

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*