Spring naar content

Handtherapie

Onze handen zijn een waardevol onderdeel van ons dagelijks leven. We gebruiken ze de hele dag door. Of het nu gaat om simpele taken zoals schrijven en typen, of om complexere handelingen zoals sporten, vaardigheden op uw werk en het vasthouden van dierbaren; gezonde handen en polsen zijn essentieel voor onze levenskwaliteit.

 

foto1

Wat doet een handtherapeut?

Een handtherapeut heeft kennis van de anatomie (=bouw) van de hand en de pols, net als van verschillende letsels en aandoeningen. De handtherapeut richt zich op beperkingen, pijn en klachten aan de hand, pols of arm. Deze pijn en klachten kunnen zijn ontstaan als gevolg van een ongeval of overbelasting, door bijvoorbeeld het maken van veel dezelfde bewegingen.

Je kunt ook bij een handtherapeut terecht voor onverklaarbare pijn of revalidatie na een operatie aan je hand, pols en/of arm. Handtherapeuten begeleiden zowel kinderen, volwassenen als ouderen. De belangrijkste taak van de handtherapeut is het ondersteunen in het zelf uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven. Ze denken mee over de keuze en verdeling van activiteiten op een dag. Ook probeert de handtherapeut bewegen te stimuleren, met behulp van oefeningen, praktische tips en adviezen over bijvoorbeeld hulpmiddelen. Verder geven ze ook voorlichting aan mantelzorgers en naaste betrokkenen.

Waar kan handtherapie bij helpen?

De handtherapeut is gespecialiseerd in veelvoorkomende klachten of aandoeningen zoals:

  • Artrose (= slijtage).
  • De ziekte van Dupuytren,
  • De ziekte van De Quervain,
  • Een triggervinger
  • Een malletvinger.

Met deze klachten of aandoeningen kunnen mensen dagelijkse activiteiten zelf niet meer goed uitvoeren. Denk hierbij aan dagelijkse handelingen zoals:

  • Persoonlijke verzorging; opstaan, aankleden, wassen
  • Huishouden; koken, stofzuigen
  • Hobby’s en vrijetijdsbesteding; tuinieren, schrijven

Hoe ziet een handtherapie behandeling eruit?

De handtherapeut kijkt tijdens het intakegesprek gericht naar de persoonlijke situatie van de cliënt. Daarna analyseert de therapeut de hand, pols of arm. De handtherapeut kijkt naar het gebruik van de hand in bepaalde situaties waarbij je klachten ondervindt, dit kan in je thuissituatie zijn of op je werk. Indien de handtherapeut je kan helpen, bespreekt hij of zij de behandelmogelijkheden met je. Adviezen variëren van oefeninstructies tot handige manieren om activiteiten makkelijker te maken.

De handtherapeut is ook gespecialiseerd in het adviseren over hulpmiddelen die het beste bij de situatie van de cliënt passen. Ze denken mee met eventuele aanpassingen die nodig of mogelijk zijn in de woning. Handtherapie is zorg die wordt afgestemd op de wensen van de cliënt. Het uiteindelijke doel is om de cliënt weer eigen regie te laten voeren waar mogelijk, met ondersteuning van de handtherapeut en betrokkenen.

Vergoeding handtherapie

Handtherapie is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Indien je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling door je verzekeraar vergoed. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Lees ervaringen van anderen

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*