Spring naar content

De voordelen van fysiotherapie in het water

 

De voordelen van fysiotherapie in het water - Fysiomore
Categorie: Fysiotherapie
Leestijd: 2 minuten
Datum: 03-11-2022

Het unieke aan fysiotherapie bij Fysiomore is dat we gebruik kunnen maken van de verwarmde zwembaden van Arendse health club. Fysiotherapie in het water, ook wel hydrotherapie genoemd, is een fijne manier van therapie voor mensen die minder goed oefeningen op het droge uit kunnen voeren. In dit blog vertellen we je meer over de voordelen van hydrotherapie.

Hoe werkt hydrotherapie?

Het warme water van 31 graden Celsius zorgt ervoor dat zwaartekracht minder grip heeft, waardoor het bewegen makkelijker gaat. Daarnaast zorgt het warme water voor ontspanning van je lichaam en zul je daarom minder pijn ervaren. Maar niet alleen bewegen wordt makkelijker, ook je lichaam wordt een stuk stabieler. Stabiliteitsoefeningen die ‘op het droge’ soms niet altijd makkelijk/mogelijk zijn kunnen in het water vaak goed uitgevoerd worden. Lang op één been staan wordt ineens een stuk makkelijker! Volgens verschillende onderzoeken binnen de fysiotherapie is gebleken dat fysiotherapie in het water een positief effect heeft op je gezondheid.

Hydrotherapie in groepsvorm

Hydrotherapie wordt gegeven in groepsvorm. Dit is natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat men daardoor elkaar kan motiveren om het maximale uit de therapie te halen. Deze groepen worden geselecteerd op basis van mensen met vergelijkbare aandoeningen en bestaan ongeveer uit 3 à 4 personen. Zo krijgt iedereen toch voldoende aandacht.

Voor wie is hydrotherapie geschikt?

Hydrotherapie is eigenlijk voor iedereen geschikt die last heeft van spier- of gewrichtsklachten, herstellende is van een ziekte of operatie of een chronische aandoening heeft. Deze vorm van fysiotherapie is effectief bij:

 • Orthopedische klachten
 • Reuma
 • COPD
 • Fibromyalgie
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Artrose
 • Kinderen met motorische achterstand
 • Aandoening aan het zenuwstelsel

Kinderfysiotherapie in het water

Daarnaast bieden wij fysiotherapie in het water voor kinderen. Deze vorm van fysiotherapie is geschikt voor alle kinderen die moeite hebben met zwemles. Het kan zijn dat je kind een bepaalde zwemslag niet onder de knie krijgt, zwemangst heeft of bijvoorbeeld niet in het volgende badje terecht komt. Veel voorkomende problemen tijdens de zwemles zijn:

 • Coördinatie: een kind krijgt bijvoorbeeld de kikkerbenen niet onder de knie 
 • Algehele coördinatie: moeite met het tegelijk bewegen van armen en benen 
 • Hamertenen: de schudbeweging van de benen niet onder controle krijgen of gaan fietsen met de knieën 
 • Te weinig stuwing op de buik waardoor ze verticaal zinken 
 • Niet kunnen drijven op de rug 
 • Te weinig kracht in de slagen 

Lees meer over kinderfysiotherapie in het water

Waar kan je terecht voor hydrotherapie?

Vier van onze Fysiomore locaties beschikken over een verwarmd zwembad. Bij Fysiomore Breda, Fysiomore Dongen en Fysiomore Oosterhout kun je terecht voor fysiotherapie in het water. Fysiomore Raamsdonksveer beschikt zelfs over een rolstoelhelling en unieke hydrostoel voor minder valide personen.

Denk je dat hydrotherapie kan helpen bij jouw klachten? Bij Fysiomore staan we voor je klaar!

Lees meer over hydrotherapie

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*