De 3 fases van een schouderontsteking

Schouderklachten worden vaak veroorzaakt door een ontsteking aan de pees. Er zijn drie verschillende vormen/fases van een peesontsteking in de schouder: een overbelaste pees, een slecht herstellende pees of een chronische overbelasting. In deze blog leggen we uit wat de drie verschillende vormen/fases inhouden, wat je beter niet kunt doen met een schouderontsteking en wat je juist wél kunt doen.
Wat is een peesontsteking?
Een peesontsteking, ook wel tendinopathie genoemd, is letterlijk gezegd een aandoening van de pees. De pees hoeft niet werkelijk ontstoken te zijn, maar meestal is er sprake van overbelasting. Weinig belasting van de pees kan resulteren in overbelasting, omdat de pezen verslapt zijn en niet meer gewend zijn aan normale belasting. Omdat de pezen en spieren van de schouder erg belangrijk zijn voor de stabiliteit en functie van het schoudergewricht, is een peesontsteking meestal erg hinderlijk en/of pijnlijk bij het bewegen en belasten van de schouder.
De 3 vormen/fases van een peesontsteking
1. Overbelaste pees (reactieve tendinopathie)
De pees kan na het tillen van iets zwaars of na een te zware training wat dik, pijnlijk en/of stijf aanvoelen. Ook bij het maken van een beweging vanuit een positie waarin de schouder niet zo sterk is of het ineens gaan sporten na een lange tijd kan de pees hier hierop reageren.
Wat te doen
Het is belangrijk om bij een overbelaste pees voor een korte periode rust te nemen en de belasting flink terug te schroeven. De pees zal normaal gesproken vanzelf herstellen. In de tussentijd zullen bepaalde bewegingen vermeden moeten worden om de pees niet verder te irriteren. Wel is het belangrijk dat er een goede opbouw is van de belasting. Een fysiotherapeut kan hierbij goed helpen.
2. Slecht herstellende pees (dysrepair van de pees)
Het slecht herstellende peesweefsel is niet zo belastbaar als gezond weefsel, waardoor er met bepaalde bewegingen of belasting opnieuw overbelasting kan ontstaan. Dit kan komen doordat er te weinig rust is genomen om de pees te laten herstellen of dat de belasting te vlug weer hervat is zonder goede opbouw.
Wat te doen
Hierbij geldt hetzelfde als de vorige fase (overbelaste pees), behalve dat de pees niet zo makkelijk vanzelf weer goed herstelt. Een fysiotherapeut kan hierbij met gerichte oefeningen en adviezen m.b.t. rust en opbouw van belasting helpen. Ook kan de fysiotherapeut hierbij de Shockwave therapie toepassen. Bij Shockwave therapie wordt het aangetaste peesweefsel geprikkeld door middel van geluidsgolven met hoge energie. Door deze geluidsgolven wordt er een genezingsreactie in gang gezet.
3. Sleetse pees (degeneratieve tendinopathie)
Bij het lang negeren, te korte hersteltijd of te snelle belasting van de peesklachten kan er chronische overbelasting ontstaan. De pijn in de schouder blijft vaker terugkomen, vooral bij veranderende belasting. Vaak voelt de schouder stijver aan, vooral na belasting of juist stilzitten.
Wat te doen
Het is belangrijk om hier niet mee rond te blijven lopen, want degeneratieve pezen lopen verhoogd risico om te scheuren. De pees herstelt eigenlijk niet meer vanzelf. Gelukkig kan een fysiotherapeut je hier mee helpen door middel van EPTE therapie. EPTE-therapie is een behandelmethode waardoor de weefselveranderingen (slijtage) in de pees als het ware weer omkeerbaar worden. Als dit aanslaat is het van belang om de EPTE-therapie voort te zetten en te combineren met de behandelstrategieën uit de vorige fases.
Denk jij dat je last hebt van een schouderontsteking? Bij Fysiomore staan we voor je klaar!
Maak een afspraak!
Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.
Fysiomore in 1 minuut
Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!
Maak een afspraak!
Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

"*" geeft vereiste velden aan