Spring naar content

Bekkenklachten tijdens of na je zwangerschap

 

Bekkenklachten tijdens of na je zwangerschap - Fysiomore
Categorie: Fysiotherapie
Leestijd: 2 minuten
Datum: 24-09-2022

Bekkenklachten tijdens of na je zwangerschap zijn ontzettend vervelend. Je dagelijkse activiteiten kunnen hierdoor erg worden beperkt. Maar hoe kom je eigenlijk aan bekkenklachten en hoe kom je er vanaf? Dat leggen we je uit!

Wat is bekkeninstabiliteit?

Wanneer je zwanger bent verweekt je bekken onder andere het hormoon relaxine. Verweking op zichzelf is niet slecht, dit is nodig zodat je bekken flexibeler wordt en daardoor je baby gemakkelijker door het baringskanaal kan gaan. Het wordt pas vervelend wanneer je bekken niet lekker op zijn plaats blijft en het zich uit in ‘bekkeninstabiliteit’. De volgende klachten kunnen hierbij voorkomen:

  • Pijn op of rondom het schaambeen
  • Pijn in de liezen en de onderbuik
  • Pijn ter hoogte van de onderrug, met mogelijke uitstraling naar de bil(len)
  • Pijn rond het stuitje
  • Pijn rond de heupen
  • Pijn aan de zijkant of achterkant van de bovenbenen

Vaak worden deze klachten bij de verloskundige nog wel een afgedaan als bandenpijn. Mocht je hier zelf aan twijfelen, twijfel dan niet om contact op te nemen met onze bekkenfysiotherapeut.

Zwanger en Fit cursus

Om de kans op bekkeninstabiliteit zo klein mogelijk te maken, is het ontzettend belangrijk om juist in de zwangerschap goed afgestemde krachttraining te doen. Tijdens onze Zwanger en Fit cursus wordt je begeleidt door een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten of bekkenfysiotherapeut. De 15-weekse cursus is ontwikkeld om naast fysiek ook mentaal voorbereid te zijn op je zwangerschap en de bevalling.  

Meer over de Zwanger en Fit cursus

Dagelijkse beweging

Wanneer je langdurig passieve houdingen aanneemt, zoals bij zittend werk, verandert er iets aan de sluiting van het bekken. Het is daarom extra belangrijk om tijdens de zwangerschap of na de bevalling iedere dag een half uur in beweging te komen. Tijdens je bevalling kan er namelijk ook iets veranderen aan de sluiting, waardoor je pas na de bevalling bekkeninstabiliteit ontwikkeld.

Heb jij last van bekkenklachten? Bij Fysiomore staan we voor je klaar!

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*