Spring naar content

Fysiotherapie bij Osteoporose

Ervaar jij moeilijkheden in het dagelijks leven door Osteoporose? Onze fysiotherapeuten streven naar het verminderen van de pijnklachten in de gewrichten. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

 

Fysiotherapie bij osteoporose - Fysiomore
Persoonlijke benadering
Gespecialiseerde fysiotherapeuten
Hydrotherapie in verwarmd water

Fysiotherapie bij Osteoporose nodig?

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd en is een ziekte waarbij de botten minder stevig en sterk worden doordat de botdichtheid afneemt. Osteoporose is helaas niet te genezen, maar juist daarom is het van belang dat je zelf leert wat de ziekte inhoudt, wat de mogelijkheden zijn, hoe klachten en symptomen te verlichten zijn en welke zorgverleners ingeschakeld kunnen worden. Fysiotherapie kan je hierbij helpen!

Wat is Osteoporose?

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd en is een ziekte waarbij de botten minder stevig en sterk worden doordat de botdichtheid afneemt. De botmassa is verminderd en de botten zijn daardoor minder stevig dan voorheen. Osteoporose kan in elk gewricht van het lichaam optreden. Daarnaast kan het een verhoogde kans op botbreuken veroorzaken.

Botbreuken bij osteoporose kunnen pijn invaliditeit, verlies van zelfstandigheid, levenskwaliteit en gesteldheid van het lichaam sterk beïnvloeden. Momenteel zijn er meer dan 1 miljoen mensen met osteoporose in Nederland. De meerderheid hiervan is vrouw.

Meer over osteoporose

Voor wie is fysiotherapie bij Osteoporose?

Fysiotherapie bij Osteoporose is voor iedereen aan te raden die last heeft van botontkalking. Voor iedere osteoporose patiënt is het belangrijk om regelmatig te bewegen, dit kan onder begeleiding van een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. De meest voorkomende osteoporose klachten zijn:

 • Botbreuken
 • Verlies van lengte
 • Klachten in organen (maag, darm, buik)
 • Evenwichtsverlies/gemakkelijk vallen
 • Een verminderd energieniveau
 • Slecht slapen
 • Emotionele problemen

Wat kan ik verwachten tijdens fysiotherapie bij Osteoporose?

Fysiotherapie bij Osteoporose is vooral gericht op het trainen van functionele problemen. Het beloop van de osteoporose kan niet tegengehouden worden, maar sommige (pijn)klachten kunnen wel worden verlicht. Bewegen zorgt voor een vermindering van de pijn en stijfheid. Er kan gekozen worden om een massage, andullatietherapie of hydrotherapie toe te passen. 

De voordelen van fysiotherapie bij Osteoporose

 • Functies van spieren en gewrichten zo optimaal mogelijk houden 
 • Chronische osteoporose klachten verminderen 
 • Zo lang mogelijk zelfstandig functioneren 
 • Vermoeidheid onder controle krijgen 
 • Verbetering van evenwicht, stijfheid en spasticiteit 

Hydrotherapie bij Osteoporose

Hydrotherapie bij Osteoporose is een vorm van fysiotherapie, maar dan in een verwarmd zwembad. Het warme water van 31 graden Celsius zorgt ervoor dat de zwaartekracht minder grip heeft, waardoor bewegen makkelijker gaat. Daarnaast is het een goede en veilige manier om te bewegen zonder dat je gewrichten te veel belast worden en werkt de therapie ontspannend waardoor de klachten zullen verminderen. Onze clubs in Breda, Dongen, Oosterhout en Raamsdonksveer beschikken over een verwarmd zwembad van 31 graden Celsius. Het zwembad in Raamsdonksveer is voorzien van een rolstoelhelling en speciale hydrostoel. 

Meer over hydrotherapie

Andullatietherapie bij Osteoporose

Andullatietherapie bij Osteoporose is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort massagematras. Tijdens de behandeling voel je warmte via infraroodstraling en ontspannende trillingen in het lichaam. Infraroodstraling bestrijdt de pijn en ontstekingen en verzacht verkrampte spieren. Door de trillingen wordt de doorbloeding van het lichaam gestimuleerd. De massage gebeurt in een ontspannen, liggende positie op een speciaal matras en duurt 15 tot 30 minuten.

Meer over andullatietherapie

Massage bij Osteoporose

Een massage kan ingezet worden om pijn bij artrose te verlichten. Tijdens de massage wordt er gewerkt aan pijnbestrijding, ontspanning en stimulatie van het bindweefsel. Daarnaast stimuleert een massage de opname van zuurstof, waardoor er minder snel verzuring optreedt. Voordelen van een massage bij artrose zijn:

 • Vermindering van pijn in de spieren en gewrichten
 • Verhoging van serotonine, wat een rol speelt bij de verwerking van pijnprikkels
 • Daling van stresshormonen
 • Verbetering van het slaappatroon
 • Verbetering van het algehele gevoel van welzijn

Osteoporose programma

Speciaal voor mensen met osteoporose heeft Fysiomore een beweegprogramma ontwikkeld waarbij je klachten binnen 3 maanden verminderen. Tijdens het programma van 3 maanden worden je klachten onderzocht en wordt er een persoonlijk behandelplan voor je opgesteld. 

Meer over het Osteoporose programma

Word fysiotherapie bij Osteoporose vergoed?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent, wordt het Osteoporose programma volledig vergoed door je zorgverzekeraar. De lichaamsanalyse en het persoonlijke voedingsprogramma worden vanuit de basisverzekering vergoed (Let op: dit gaat ten koste van het eigen risico). Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Lees ervaringen van anderen

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*