Spring naar content

Wat is een triggerfinger?

 

shutterstock_1134521594
Categorie: Fysiotherapie
Leestijd: 2 minuten
Datum: 10-04-2024

Triggerfinger

Een triggerfinger komt zeer regelmatig voor. U bent dus absoluut niet de enige die hier last van heeft. Een triggerfinger, ook wel snapping finger of hokkende vinger genoemd, is een knappend en pijnlijk gevoel in de vinger en zorgt ervoor dat de vinger niet goed kan strekken of buigen. Wanneer deze klacht erger wordt, kan de vinger krom blijven staan. Het is daarom belangrijk dat u snel actie onderneemt om van deze klacht af te komen.

Wat is een triggerfinger?

Bij een triggerfinger is er sprake van een irritatie van de peesschede die de buigpees van een vinger of duim omgeeft. Deze irritatie leidt uiteindelijk tot een lokale zwelling in de pees en/of peesschede vernauwing. Dit belemmert het normale, soepele glijden van de buigpees tijdens buigen en strekken van de vinger. Aanvankelijk kan de pees met enige moeite nog wel langs de plaats van irritatie getrokken worden, maar dit is dan meestal erg pijnlijk en geeft een knappend/hokkend gevoel. Er ontstaat een vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, knappen/hokken en opnieuw ontsteken. Soms komt de vinger uiteindelijk helemaal vast te zitten (‘op slot’) en kan deze niet meer gestrekt of gebogen worden.

Wat is de oorzaak van een triggerfinger?

Een triggerfinger wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door overbelasting van de vinger of een stevige, langdurige druk op de pezen. Met name bezigheden waarbij men met kracht de vingers buigt (bijvoorbeeld bij snoeien, vasthouden van gereedschap, uitwringen van doekjes). De overbelasting kan een ontstekingsreactie in de buigpees tot gevolg hebben. Hierdoor ontstaat zwelling in de vinger. Iedereen kan last hebben van een triggerfinger. Mensen met reuma of diabetes hebben echter wel een grotere kans om de klacht te ontwikkelen.

Wat zijn de symptomen?

U kunt een triggerfinger aan een aantal symptomen herkennen. Deze staan hieronder kort beschreven:

– U heeft moeite met buigen of strekken van de vinger (dit doet pijn en voelt vervelend)

– Wanneer u uw vinger strekt na het buigen, hoort/voelt u een knak of blijft de vinger stijf

– Er kan een zwelling in de palm van de hand ontstaan of in de vinger/duim

– De vinger/duim blijft krom staan en kan niet makkelijk meer worden gestrekt

De behandeling triggerfinger

Bij een triggerfinger is het belangrijk de vicieuze cirkel van overbelasten te doorbreken. Indien u snel na het ontstaan van een triggerfinger actie onderneemt, kan de klacht afnemen. Hierbij kan handtherapie u advies geven en ondersteunen. Bij hardnekkig aanhoudende klachten kan in veel gevallen een corticosteroïd injectie gegeven door de huisarts uitkomst bieden. Indien dit niet het geval is, vaak bij bijvoorbeeld diabetes of steeds terugkerende klachten, kan besloten worden de triggerfinger operatief te behandelen.

Geschreven door:

Roanne Gill

Fysiotherapeute en handtherapeute r.gill@fysiomore.nl

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*