Spring naar content

Tips om je peuter te leren fietsen

 

Tips om je peuter te leren fietsen - Fysiomore
Categorie: Kinderfysiotherapie
Leestijd: 3 minuten
Datum: 02-11-2022

Ieder kind leert op zijn/haar eigen manier. Er zijn meerdere technieken die je kunt toepassen om je kindje te leren fietsen. Wij geven je een stappenplan en tips om je peuter te helpen met leren fietsen.

Stappenplan om te leren fietsen

Een kindje dat ervaring heeft met een loopfiets, heeft vaak helemaal geen zijwieltjes nodig omdat hij/zij al goed kan balanceren. Ook is hierdoor de grove motoriek al versterkt en heeft het kindje de beenspieren al een beetje getraind. Als je kindje al ervaring heeft met de trapbewegingen op een driewieler, zal hij/zij waarschijnlijk weinig moeite hebben met leren fietsen op een ‘echte’ fiets. Onderstaand stappenplan is daarom ook een suggestie, waarbij je zelf eventueel stappen kunt overslaan of combineren.

  • Check of je peuter gemotiveerd is
  • Praat eerst met je peuter over het fietsen
  • Vind hij/zij het leuk om hiermee te gaan oefenen, of lijkt het hem/haar weinig te interesseren? Motivatie is een heel belangrijke factor om goed te kunnen leren, dus kijk eerst of die er is.
  • Koop een goede fiets. Dit hoeft echt niet de duurste of nieuwste te zijn, je kleine kan ook prima op een tweedehands kinderfietsen leren. Let er wel op dat de hoogte van de fiets bij de lengte van je kindje past. Hij/zij moet goed met de voeten bij de trappers en de grond kunnen, maar mag met de knieën niet het stuur raken.
  • Leer je kindje vooruit te kijken naar de weg, in plaats van naar het stuur of de trappers.
  • Fietsen met zijwieltjes. Bij deze stap leert je kindje alvast hoe het voelt om zelf te trappen, zonder bang te hoeven zijn voor omvallen.
  • De zijwieltjes iets omhoog zetten. Hierdoor moetje kindje al iets meer zelf het evenwicht bewaren. De zijwieltjes raken alleen de grond als de fiets dreigt om te vallen.
  • Zonder zijwieltjes, maar met ondersteuning. Als het tijd is om de zijwieltjes weg te halen, kan dat best spannend zijn. Loop daarom nog een paar keer mee, terwijl je de bagagedrager vasthoudt. Zo voelt je kleine zich wat veiliger en valt hij/zij minder snel om.
  • Leer je kindje vooruit te kijken naar de weg, in plaats van naar het stuur of de trappers.
  • Langzaam loslaten. Laat de bagagedrager af en toe eventjes los. Doe dit in kleine stapjes en altijd in overleg. Stiekem loslaten beschadigt het vertrouwen van je kleine en kan zorgen dat hij/zij niet meer wil leren fietsen. Laat steeds iets langer los, totdat je kindje het alleen kan.

Tips om te leren fietsen

Om het leren fietsen nog soepeler te laten verlopen, kan je de volgende tips in gedachten houden:

Kies een goed oefenterrein
Let bij het uitkiezen van een oefenterrein goed op de veiligheid. Kies bij voorkeur een rustige straat met weinig verkeer. Op een harde ondergrond kan je kleine meer vaart maken, waardoor hij/zij beter het evenwicht kan bewaren en minder snel omvalt.

Maak de fiets mooi
Leren fietsen moet vooral een leuke bezigheid zijn. Met een mooi versierde fiets is het net een feestje. Denk bijvoorbeeld aan een leuke toeter of kraaltjes om de spaken. Met kraaltjes om de spaken kan je kindje ook nog eens horen wanneer hij/zij te langzaam gaat en dreigt om te vallen.

Besteed aandacht aan verkeersveiligheid
Leer je kleine vast wat basisverkeersregels en leg uit hoe hij/zij goed rekening kan houden met andere weggebruikers. Om het kleine fietsje van je peuter beter zichtbaar te maken kun je ervoor kiezen om een vlag erop te monteren.

Vergeet niet te remmen
Laat je kindje zien hoe hij/zij veilig tot stilstand kan komen en leer dat ze bij het stoppen de voet op de grond moeten zetten. Oefen dit een paar keer als de fiets gaat wiebelen. Zo vergroot je het vertrouwen van je kleine racemonster.

Luister naar je kind
Respecteer de gevoelens van je peuter en probeer je eigen frustraties te beperken. Als je kind aangeeft te willen stoppen, dwing hem/haar dan niet om verder te blijven oefenen. Motivatie is heel belangrijk bij fietsen, dus als die ontbreekt kan je beter nog eventjes wachten.

Zet je kleine een helm op
Een helm dragen op de fiets in Nederland is niet verplicht. Toch is het een goed idee om er een aan te schaffen, zeker in de beginfase waarin het vallen erbij hoort. Let op dat de helm goed zit, anders is hij een stuk minder veilig.

Moeite met links en rechts?
Geef je kleine een armbandje of horloge dat hij/zij altijd om de rechterpols draagt. Je kan hiervoor ook een gekleurd lintje vastmaken aan de rechterkant van het stuur. Hierdoor weet je kindje altijd aan welke kant voorrang verleend moet worden.

Ervaart jouw kindje problemen met (leren) fietsen? Onze gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten kunnen jouw kindje op een speelse manier begeleiden.

Lees meer over kinderfysiotherapie

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*