Spring naar content

Is knakken met je vingers slecht?

 

knakken met vingers
Categorie: Fysiotherapie
Leestijd: < 1 minuut
Datum: 07-12-2023

Knakkende vingers, enkels of knieën geven een naar geluid, terwijl de ‘knakker’ het vaak juist een prettig gevoel vindt. Het gerucht gaat dat je door regelmatig je gewrichten te knakken reuma kunt krijgen, maar dat is niet waar.

In de gewrichtsholte bevindt zich vloeistof waarin gas is opgelost. Door aan je vinger te trekken wordt de holte groter en ontstaat een onderdruk. Dat zorgt voor een vacuüm. Hierdoor komen de in het vocht opgeloste gassen vrij. Het vacuüm wordt opgeheven en er ontstaat plotseling meer ruimte in het gewricht. Het opvullen van de nieuwe ruimte hoor je als een knak. Bij sommige gewrichten ontstaat de knak op een andere manier, bijvoorbeeld door een pees die ergens overheen schiet.

Geen schade

Volgens de meeste wetenschappers levert het knakken van de vingers geen schade op. Verschillende onderzoeken toonden aan dat gewrichten van vingerknakkers niet verschillen van die van niet-knakkers. Toch zijn er ook wetenschappers die denken dat het wel schadelijk is omdat het gewrichtskapsel kan verslappen. Het knakken van vingers met gevouwen handen is het veiligst. Als je knakt vanwege stijve vingers, kun je beter even langs de dokter of fysiotherapeut.

Pas wel op met heup en schouder

Het knakken van heup of schouder is risicovoller. Vooral het schoudergewricht komt hierbij tijdelijk uit de kom. Het kraakbeen slijt daardoor af, waardoor de kom minder diep wordt en minder stabiel. Naast het knakken kunnen gewrichten ook kraken. Hiervoor zijn veel verschillende oorzaken. Onze fysiotherapeuten kunnen je ten alle tijden helpen en/ of voorzien van advies.

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*