Spring naar content

Duimbasisartrose

 

foto 1
Leestijd: 2 minuten
Datum: 20-06-2024

Duimbasisartrose, ook wel CMC-1 artrose of een ‘huisvrouwenduim’, is een veelvoorkomende vorm van artrose die de gewrichten van de duim aantast. Het betreft het gewricht waar de duim samenkomt met de pols. Wanneer u klachten heeft aan de duim, kan dit veel hinder geven in uw dagelijks leven.

Wat is de oorzaak van duimbasis artrose?
Het ontstaan van duimbasisartrose kan door een aantal factoren worden beïnvloed:
– Leeftijd: naarmate we ouder worden, gaat de kwaliteit van ons kraakbeen achteruit.
– Genetische aanleg: het kan zijn dat in uw familie dit soort artrose vaker voorkomt.
– Overbelasting: herhaaldelijke bewegingen en te veel belasting van de duimen kunnen slijtage van het kraakbeen versnellen.
– Geslacht: vrouwen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van duimbasis artrose.

Wat zijn de symptomen?
De symptomen van duimbasisartrose kunnen variëren in ernst, maar meestal hebben mensen last van:
– Pijn: met name rondom het eerste gewrichtje van de duim, maar dit kan uitstralen naar de onderarm en rest van de duim.
– Stijfheid: vooral in de ochtend of na langere periodes van rust.
– Zwelling: deze wordt vaak erger tijdens of na belasting.
– Verminderde kracht en mobiliteit: u kan moeite hebben met kracht zetten, zoals het openen van een potje of het vastmaken van de wasknijpers.

Behandelopties
De behandeling van duimbasisartrose richt zich op het verminderen van pijn, verbeteren van de functie en het voorkomen van verdere schade. Meestal worden verschillende soorten therapie gecombineerd:

– Advies en informeren: u kan zelf al veel doen om in uw dagelijks leven minder last te hebben van de duim. Een voorbeeld is het gebruik van hulpmiddelen of het verdelen van de belasting over beide handen. Uw handtherapeut zal met u bespreken welke adviezen voor u van toepassing zijn.
– Oefentherapie: er zijn specifieke oefeningen waarmee u de spierkracht en de functie van de duim kan verbeteren. Als uw spieren rondom de duim sterker worden, zal het gewricht worden ontlast.
– Spalktherapie: als oefentherapie niet voldoende is, kan de handtherapeut een spalk voor u maken of aanbevelen, waardoor de belasting op de duim afneemt.

In overleg met een (huis)arts kan de bovenstaande behandeling worden aangevuld met pijnstilling of een corticosteroïd-injectie om de pijn te verminderen. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn, zoals het verwijderen van het meeste versleten deel van het gewricht of een prothese plaatsen.

Heeft u ook last van de duim en bent u benieuwd wat u er tegen kan doen? Neem gerust contact met ons op en wij plannen voor u een afspraak in bij een handtherapeut.

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*