Spring naar content

8 tips bij hoofdpijn

 

8 tips bij hoofdpijn - Fysiomore
Categorie: Fysiotherapie
Leestijd: 3 minuten
Datum: 25-09-2022

Heb je last van hoofdpijn, maar wil je niet meteen naar de paracetamol of een sterkere pijnstiller grijpen? Wij hebben 8 goede alternatieven om je hoofdpijn te verzachten!

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn kan voorkomen in verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een lichte, drukkende pijn in het hoofd maar ook van bonzende, kloppende of snijdende hoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is vaak gemakkelijk aan te wijzen. Denk hierbij aan een slechte nachtrust, verkoudheid, een omgeving met harde muziek of een kater. Vaak is het niet helemaal duidelijk waar de hoofdpijn vandaan komt.

8 tips om hoofdpijn te verzachten

1. Bitje tegen tandenknarsen
Hoofdpijn kan ontstaan door tandenknarsen. In een stressvolle periode kan het voorkomen dat je ’s nachts in je slaap je kaken op elkaar klemt en met je tanden gaat knarsen. Dit zorgt er voor dat de spieren in je hoofd overbelast raken en pijn gaan doen. Denk je dat dit bij jou het geval is? Maak dan een afspraak met je huis- of tandarts.

2. Water drinken
Krijg jij genoeg water binnen op een dag? Uit onderzoek blijkt dat meer water drinken kan helpen tegen hoofdpijn en migraine. Mocht je last krijgen van hoofdpijn, probeer dan meteen een glas water te drinken. Het advies is 1,5 tot 2 liter water per dag. Verder is het belangrijk om niet te veel koffie te drinken, cafeïne droogt je lichaam namelijk uit en kan leiden tot hoofdpijn.

3. Massage
Ben jij erg druk? Dan kun je misschien last hebben van spanningshoofpijn. Onbewust span je spieren in je nek aan, wat zijn weerslag vindt in je hoofd. Door je te (laten) masseren wordt de bloedsomloop in dat gebied gestimuleerd. Belangrijke plekken naast de nek zijn de achterkant van je hoofd en je schouders.

4. Rekken en strekken
Als je kantoorwerk doet en dag in dag uit achter een computer zit, kan dit slecht zijn voor je lichaamshouding. Zit je verkeerd, dan is hoofdpijn een logisch gevolg. Er komt namelijk te veel druk te staan op je nek- en schouderspieren. Tussendoor wat rek- en strekoefeningen doen (vanuit je bureaustoel) kan die druk al voorkomen of verlichten. Een andere goede tip is een staan bureau, een bureau waarbij je de hoogte kunt verstellen en je dus af kunt wisselen tussen zittend en staand werken. Mocht je op een laptop werken, zorg er dan voor dat je beschikt over een los toetsenbord, een muis een een standaard voor het beeldscherm.

5. Yoga
Wil je het rekken en strekken iets uitvergroten? Doe dan meerdere keren per week aan yoga. Het rekken en strekken in combinatie met meditatie en ademhalingsoefeningen doet wonderen om eventuele hoofdpijn te voorkomen of te verhelpen.

6. Bewegen
Als je hoofdpijn ervaart, wil je misschien het liefst op de bank liggen of je bed in duiken. Maar uit onderzoek is gebleken dat je beter iets kunt gaan dóén. Door geregeld te bewegen kan je hoofdpijn verminderen. Ga bijvoorbeeld 3 tot 4 keer per week 20 tot 30 minuten wandelen, fietsen of zwemmen. Fit blijven zorgt ervoor dat het bloed goed blijft stromen en klachten voorkomen worden.

7. Goed slapen
Je kunt nog zo veel pijnstillers slikken, maar als je niet goed slaapt wordt je hoofd daar ook niet blij van. Niet goed slapen betekent niet per se te weinig slapen, je kunt namelijk ook té veel slapen. Een nachtrust van 7 tot 8 uur is perfect en houdt de kans op hoofdpijn zo klein mogelijk.

8. Minder beeldschermen

Zit jij veel achter een beeldscherm? Of dit nu het scherm van je computer, telefoon of tablet is, het is allemaal even belastend voor je ogen. Die overbelasting kan een directe oorzaak van hoofdpijn zijn. Ga bij twijfel langs een opticien om je ogen op te meten. Wat ook kan helpen is om je beeldscherm op nachtmodus te zetten, zodat het licht wat warmer en minder belastend wordt. Kijk ook geregeld even weg van het scherm om je ogen rust te gunnen.

Ervaar jij hoofdpijn of heb je vragen? Bij Fysiomore staan we voor je klaar!

Lees meer over kaakfysiotherapie

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*