Spring naar content

5 vragen over Dry Needling

 

5 vragen over Dry Needling - Fysiomore
Categorie: Fysiotherapie
Leestijd: 2 minuten
Datum: 22-09-2022

Als je iemand vertelt over Dry Needling, kijken ze je waarschijnlijk vragend aan óf ze krijgen direct een gepijnigde gezichtsuitdrukking. Dry Needling is namelijk een erg effectieve, maar helaas geen pijnvrije behandeling bij spierklachten. Er is nog veel onbekend over Dry Needling, daarom beantwoorden wij 5 belangrijke vragen!

1. Wat is Dry Needling

Dry Needling is een zogenaamde intramusculaire (in een spier) behandeling die wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze behandeltechniek wordt vaak ingezet bij spierklachten die al langer bestaan als onderdeel van een totaalbehandeling. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, RSI, nekproblemen, achillespeesklachten en een tenniselleboog. De fysiotherapeut maakt gebruik van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

2. Is het vergelijkbaar met acupunctuur?

Er zijn raakvlakken tussen acupunctuur en Dry Needling. Tijdens de behandeling worden er dezelfde naalden gebruikt en de techniek van het plaatsen van de naald komt ook overeen. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de 2 technieken.

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam gezet, die daar een tijd blijven zitten. Deze naalden hebben invloed op de energie in het lichaam. Bij Dry Needling gebruikt de fysiotherapeut maar één naald, waarmee hij kortdurend de spier in het lichaam prikkelt. De fysiotherapeut prikt op specifieke punten, de ‘triggerpoints’. 

3. Wanneer wordt Dry Needling toegepast?

Vooral voor spierklachten die al lang bestaand is Dry Needling erg geschikt. De triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding of spierknoop. Vaak veroorzaken deze triggerpoints niet alleen drukpijn, maar ook pijn op andere plekken in het lichaam. De fysiotherapeut gaat op zoek naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak zijn van je klachten. Naast pijn kan een spierknoop ook zorgen voor bewegingsbeperking, stijfheid en verminderde werkzaamheid van de desbetreffende spier. Soms komen ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of kouden handen voor.

De meeste patiënten met spierproblemen kunnen behandeld worden met de naalden, maar in sommige gevallen is Dry Needling minder geschikt. Zwangerschap is een reden om niet te behandelen, net als angst voor naalden. Acute blessures als gevolg van een ongeval, bijvoorbeeld een spierscheuring, zijn ook uitgesloten van behandeling.

4. Hoe voelt het?

Om de triggerpoints uit te schakelen prikt de fysiotherapeut ze aan. Op die manier wordt de spier gedwongen om te ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voel je niet of nauwelijks. De behandeling van de spier gaat gepaard met een plotselinge korte aanspanning van de spier. Deze ‘verkramping’ kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar is meestal van korte duur. Het effect van de behandeling is meestal direct merkbaar. De spier kan soepeler zijn, de bewegelijkheid groter en er is een afname van pijn. Soms kan je het tijdens de behandeling warm krijgen of wat gaan transpireren. Sporadisch komt het voor dat iemand zich wat draaierig voelt.

5. Wat is het effect van Dry Needling?

Na een behandeling voelen de behandelde spieren meestal behoorlijk vermoeid en zwaar aan. Flinke ‘spierpijn’ is een veelvoorkomende klacht. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vaak weer binnen een dag. Regelmatig ervaren patiënten een diepe slaap op de nacht na de behandeling. Bij een eerste behandeling zal de fysiotherapeut waarschijnlijk een klein aantal punten aanprikken. Zo kan hij bekijken hoe je reageert voordat de intensiteit eventueel wordt opgebouwd.

Denk jij dat Dry Needling bij jou klachten kan helpen? Bij Fysiomore staan we voor je klaar!

Lees meer over Dry Needling

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*