Spring naar content

Fysiotherapie bij MS

Ervaar jij moeilijkheden in het dagelijks leven door MS? Onze fysiotherapeuten streven naar het optimaliseren van alle functies van het lichaam, zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kan functioneren. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

 

Fysiotherapie bij MS klachten - Fysiomore
Persoonlijke benadering
Gespecialiseerde fysiotherapeuten
Hydrotherapie in verwarmd water

Fysiotherapie bij MS nodig?

MS is de meest voorkomende neurologische aandoening bij jongvolwassenen, die een ingrijpende impact kan hebben op alle aspecten van het menselijk functioneren. MS is helaas niet te genezen, maar juist daarom is het van belang dat je zelf leert wat de ziekte inhoudt, wat de mogelijkheden zijn, hoe klachten en symptomen te verlichten zijn en welke zorgverleners ingeschakeld kunnen worden. Fysiotherapie kan je hierbij helpen!

Wat is MS?

MS, ook wel Multiple sclerose genoemd, is een ziekte waarbij de beschermende isolatielaag (myeline) rond het centrale zenuwstelsel aangetast wordt. Door een (nog) onbekende reden ontstaan er ontstekingen die het myeline aantasten, waardoor zenuwen minder goed hun werk kunnen doen. Het gevolg hiervan is dat klachten zoals pijn, stijfheid of uitvalsverschijnselen ontstaan in bijvoorbeeld je armen of benen. In sommige gevallen kunnen de klachten weggaan, maar meestal is de ontsteking zo heftig dat de aangetaste zenuw zodanig beschadigd is en de klachten niet meer verdwijnen. 

Voor wie is fysiotherapie bij MS?

Fysiotherapie is voor iedereen aan te raden die last heeft van MS-symptomen. Voor iedere MS-patiënt is het belangrijk om regelmatig te bewegen, dit kan onder begeleiding van een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Voor MS-patiënten die (tijdelijk) in een rolstoel zitten of aan een bed gebonden zijn, bieden wij specifieke behandelingen aan. Dit kan aan huis zijn, maar bijvoorbeeld ook in een verwarmd zwembad met rolstoelhelling en speciale hydrostoel. Fysiotherapie bij MS richt zich onder andere op: 

 • Opbouwen en onderhouden van uithoudingsvermogen 
 • Opbouwen en onderhouden van spierkracht 
 • Verminderen en stabiliseren van stijfheid en spasticiteit 
 • Beïnvloeden van vermoeidheid 
 • Mobiliteit van spieren en gewrichten behouden 
 • Optimaliseren van balans 
 • Bevorderen van de zelfstandigheid in het dagelijkse leven 
 • Optimaliseren van een goede ademhaling 

Wat kan ik verwachten tijdens fysiotherapie bij MS?

Fysiotherapie bij MS is vooral gericht op het trainen van functionele problemen. Het beloop van de MS kan niet tegengehouden worden, maar sommige (pijn)klachten kunnen wel worden verlicht. Bewegen zorgt voor een verbetering van het menselijk functioneren. Wanneer er wordt verwacht dat er nog winst te behalen valt, zal er alles aan gedaan worden om een bepaald niveau te bereiken. Mocht er verwacht worden dat het herstel niet meer zal plaatsvinden, dan zal de therapie zich vooral richten op het onderhouden van bepaalde functies. Daarnaast kan er gekozen worden om een massage, andullatietherapie of hydrotherapie toe te passen. 

De voordelen van fysiotherapie bij MS

 • Functies van houdings- en bewegingsapparaat zo optimaal mogelijk houden 
 • Chronische MS symptomen verminderen 
 • Zo lang mogelijk zelfstandig functioneren 
 • Vermoeidheid onder controle krijgen 
 • Verbetering van evenwicht, stijfheid en spasticiteit 

Hydrotherapie bij MS

Hydrotherapie bij MS is een vorm van fysiotherapie, maar dan in een verwarmd zwembad. Het warme water van 31 graden Celsius zorgt ervoor dat de zwaartekracht minder grip heeft, waardoor bewegen makkelijker gaat. Daarnaast is het een goede en veilige manier om te bewegen zonder dat je gewrichten te veel belast worden en werkt de therapie ontspannend waardoor de klachten zullen verminderen. Onze clubs in Breda, Dongen, Oosterhout en Raamsdonksveer beschikken over een verwarmd zwembad van 31 graden Celsius. Het zwembad in Raamsdonksveer is voorzien van een rolstoelhelling en speciale hydrostoel. 

Meer over hydrotherapie

Andullatietherapie bij MS

Andullatietherapie bij MS is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort massagematras. Tijdens de behandeling voel je warmte via infraroodstraling en ontspannende trillingen in het lichaam. Infraroodstraling bestrijdt de pijn en ontstekingen en verzacht verkrampte spieren. Door de trillingen wordt de doorbloeding van het lichaam gestimuleerd. De massage gebeurt in een ontspannen, liggende positie op een speciaal matras en duurt 15 tot 30 minuten.

Meer over andullatietherapie

Massage bij MS

Een massage kan ingezet worden om pijn bij MS te verlichten. Tijdens de massage wordt er gewerkt aan pijnbestrijding, ontspanning en stimulatie van het bindweefsel. Daarnaast stimuleert een massage de opname van zuurstof, waardoor er minder snel verzuring optreedt. Voordelen van een massage bij MS zijn:

 • Vermindering van pijn in de spieren
 • Verhoging van serotonine, wat een rol speelt bij de verwerking van pijnprikkels
 • Daling van stresshormonen
 • Verbetering van het slaappatroon
 • Verbetering van het algehele gevoel van welzijn

Word fysiotherapie bij MS vergoed?

De eerste 20 behandelingen fysiotherapie bij MS worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Daarna geldt dat de behandeling onbeperkt verder gaat vanuit de basisverzekering.  Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.  

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Lees ervaringen van anderen

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*