Spring naar content

Fysiotherapie bij Oncologie

Steeds meer mensen krijgen te maken met kanker, 1 op de 6 in Nederland. Het wordt vaker gediagnosticeerd, maar gelukkig is het minder vaak met een dodelijke afloop. De meest voorkomende soort kanker bij mannen is prostaatkanker, bij vrouwen is dit borstkanker. Een oncologische behandeling kan bestaan uit een operatie, radiotherapie en/of medicamenten.

 

Fysiotherapie bij oncologie

Wat is oncologie ?

De betekenis van oncologie is de ‘leer van de kwaadaardige gezwellen’ (van Dale). Wanneer iemand een kwaadaardig gezwel heeft, bedoelt men ook wel kanker.Kanker is een verzamelnaam voor alle oncologische aandoeningen waarbij het proces van ongeremde deling van cellen centraal staat. Er zijn veel soorten kanker.

Steeds meer mensen krijgen te maken met kanker, 1 op de 6 in Nederland. Het wordt vaker gediagnosticeerd, maar gelukkig is het minder vaak met een dodelijke afloop.De meest voorkomende soort kanker bij mannen is prostaatkanker, bij vrouwen is dit borstkanker. Een oncologische behandeling kan bestaan uit een operatie, radiotherapie en/of medicamenten.

Voor wie is oncologische fysiotherapie?

Fysiotherapie is voor alle oncologie patiënten aan te raden. Voor iedere oncologie patiënt is het belangrijk om regelmatig te bewegen, dit kan onder begeleiding van een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Voor oncologie-patiënten die (tijdelijk) in een rolstoel zitten of aan een bed gebonden zijn, bieden wij specifieke behandelingen aan. Dit kan aan huis zijn, maar bijvoorbeeld ook in een verwarmd zwembad met rolstoelhelling en speciale hydrostoel. Fysiotherapie bij oncologie richt zich onder andere op:

 • Fit worden voor een operatie
 • Het voorkomen of verminderen van achteruitgang tijdens de chemotherapie
 • Behouden van de beweeglijkheid tijdens bestralingen en voorkomen van verklevingen van de huid
 • Zo lang mogelijk vitaal blijven als er geen genezende behandeling meer mogelijk is
 • Het aanpassen van bewegen en sporten tijdens immunotherapie
 • Na de behandelingen weer fit worden en het vertrouwen in het lichaam terugwinnen
 • Omgaan met blijvende vermoeidheid
 • Begeleiding bij het teruggaan naar het dagelijkse leven.

Waarom oncologische fysiotherapie?

De oncologisch fysiotherapeut kan tijdens de medische behandelingen (chemotherapie, radiotherapie of immuuntherapie) helpen bij het onderhouden van spierkracht, conditie en het verlichten van spanningsklachten.

Wat kan ik verwachten tijdens deze oncologische fysiotherapie?

Fysiotherapie bij oncologie is vooral gericht op het trainen van functionele problemen. Bewegen zorgt voor een verbetering van het menselijk functioneren. Wanneer er wordt verwacht dat er nog winst te behalen valt, zal er alles aan gedaan worden om een bepaald niveau te bereiken. Mocht er verwacht worden dat het herstel niet meer zal plaatsvinden, dan zal de therapie zich vooral richten op het onderhouden van bepaalde functies. Daarnaast kan er gekozen worden om een (litteken)massage, andullatietherapie of hydrotherapie toe te passen.

Oedeemtherapie en littekenbehandeling
Wanneer er door de operatie of nabehandeling ophoping van vocht gaat ontstaan (oedeem), kan de oedeemtherapeut hierbij helpen. Ook littekens door operatie of bestraling kunnen met behulp van de fysiotherapeut minder hinderlijk worden.

Andullatietherapie bij oncologie
Andullatietherapie bij oncologie is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort massagematras. Tijdens de behandeling voel je warmte via infraroodstraling en ontspannende trillingen in het lichaam. Infraroodstraling bestrijdt de pijn en ontstekingen en verzacht verkrampte spieren. Door de trillingen wordt de doorbloeding van het lichaam gestimuleerd. De massage gebeurt in een ontspannen, liggende positie op een speciaal matras en duurt 15 tot 30 minuten.

Een massage kan ingezet worden om pijn na een operatie te verlichten. Tijdens de massage wordt er gewerkt aan pijnbestrijding, ontspanning en stimulatie van het bindweefsel. Daarnaast stimuleert een massage de opname van zuurstof, waardoor er minder snel verzuring optreedt. Voordelen van een massage bij oncologie zijn:

 • Vermindering van pijn in de spieren
 • Verhoging van serotonine, wat een rol speelt bij de verwerking van pijnprikkels
 • Daling van stresshormonen
 • Verbetering van het slaappatroon
 • Verbetering van het algehele gevoel van welzijn

Word fysiotherapie bij oncologie vergoed?

De eerste 20 behandelingen fysiotherapie bij oncologie worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Daarna geldt dat de behandeling onbeperkt verder gaat vanuit de basisverzekering.  Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.