Spring naar content

Fysiotherapie bij Etalagebenen

Ervaar jij moeilijkheden in het dagelijks leven door Etalagebenen? Onze fysiotherapeuten streven naar het verminderen van de pijnklachten en stijfheid in de gewrichten. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

 

Etalagebenen - Fysiomore
Persoonlijke benadering
Gespecialiseerde fysiotherapeuten
Hydrotherapie in verwarmd water

Wat zijn Etalagebenen?

Etalagebenen (claudicatio intermittens) is een vaatziekte waarbij de slagaderen in het been vernauwd zijn. Slagaderen zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed vervoeren. Deze slagaderen zorgen ervoor dat het zuurstofrijke bloed tijdens het lopen naar de beenspieren vervoerd wordt. Wanneer je een eindje gaat lopen, krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door de nauwe slagaderen. Daardoor kan er pijn in je benen ontstaan. Als je even stilstaat komen de spieren tot rust, kan de bloedstroom weer zuurstof aanvullen en verdwijnt de pijn. Omdat mensen vaak voor een winkelruit een korte pauze nemen tot de pijn minder is, wordt deze klacht ‘etalagebenen’ genoemd. De medische naam voor etalagebenen is Claudicatio Intermittens.

Behandeling van Etalagebenen

Bij etalagebenen is het erg belangrijk om zoveel mogelijk te lopen en wandelen. Wat nog beter werkt dan zelfstandig veel gaan wandelen, is een looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal eerst een looptest afnemen, waarna duidelijk wordt hoe je conditie en je maximale loopafstand is. Tijdens een persoonlijk trainingsschema, waarbij je 2 à 3 keer per week traint, leert de fysiotherapeut je een goede looptechniek. Hierdoor verminderen de klachten en wordt lopen steeds makkelijker.

Daarnaast krijg je nog andere oefeningen om de conditie te verbeteren. Het is belangrijk om thuis meer te bewegen en gezond te eten. Onze voedingsexpert kan je hierbij begeleiden. Na 3 maanden is het resultaat goed te voelen en is de afstand die je pijnvrij kunt lopen fors toegenomen.

Duur van het Behandeltraject

Het hele traject van de behandeling van etalagebenen kan tot 1 jaar duren. Bij de meeste mensen die een looptraining doen, is een dotterbehandeling of operatie niet meer van toepassing. Een dotterbehandeling brengt namelijk enige risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld een allergische reactie op de contrastvloeistof maar ook je hartslag kan wat van slag zijn. Bovendien is de oorzaak van de vernauwing van de slagaderen niet weg na een dotterbehandeling.

Meer over het Etalagebenen

Wordt deze behandeling vergoed?

Er worden 37 behandelingen voor gesuperviseerde looptherapie uit de basisverzekering vergoed. Mits er bij de patiënt Claudicatio Intermittens vastgesteld is en een verwijzing van de huisarts of specialist heeft. Je hebt voor deze behandeling dus geen aanvullende verzekering nodig om fysiotherapie vergoed te krijgen. Je kunt het traject éénmalig doorlopen.   (per 12 maanden)

De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering zijn gebruikt en het traject nog niet afgelopen is, kan je gebruikmaken van de aanvullende verzekering. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Lees ervaringen van anderen

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*