Spring naar content

Tips voor kinderen die linkshandig zijn

 

Tips voor linkshandige kinderen - Fysiomore
Categorie: Kinderfysiotherapie
Leestijd: 2 minuten
Datum: 10-09-2022

Naar schatting is zo’n 10 tot 15 procent van de mensen linkshandig. Veel kinderen hebben als dreumes of peuter al een duidelijke voorkeur voor een bepaalde hand, maar sommigen blijven het afwisselen. Ook bij kleuters in groep 1 en 2 komt dit nog veel voor. Eigenlijk is het bij de meeste kinderen pas rond hun zesde levensjaar duidelijk of ze rechts- of linkshandig zijn. Wij geven je wat (links)handige tips die je direct in de praktijk kunt toepassen!

Schrijftherapie voor linkshandige kinderen

Vroeger werden linkshandige kinderen gedwongen om met rechts te schrijven. Dit had vaak een slecht en onleesbaar handschrift als resultaat. Tegenwoordig weten we dat óók kinderen die linkshandig zijn vlot en netjes kunnen leren schrijven. Echter vereist dit wel een aangepaste techniek, speciale materialen en specifieke instructies. Schrijftherapie heeft veel voordelen voor een linkshandige schrijver. De kinderfysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het netjes leren schrijven, maar bijvoorbeeld ook bij het leren knippen met links. Daarnaast kan een kinderfysiotherapeut ouders en leerkrachten advies geven.

Tips voor linkshandige kinderen

  • Als je kind linkshandig is, dring dat niet aan om met de andere hand te schrijven. Dit gaat namelijk tegen zijn/haar motorische ontwikkeling in.
  • Vraag na of er op school speciale pennen/potloden worden verstrekt voor linkshandigen.
  • Ga op school na of de gehanteerde schrijfmethode een speciale linkshandige versie heeft met aangepaste oefenschriften en werkbladen voor je kind.
  • Zorg ervoor dat je kind thuis beschikt over linkshandige materialen zoals pennen en een schaar.
  • Linkshandigen schrijven in een andere houding en laten hun letters in een andere richting hellen. Probeer dit niet te corrigeren naar een rechtshandig handschrift.
  • Kinderen die links zijn moeten hun pen of potlood iets hoger vasthouden dan rechtshandigen. Zo kunnen ze beter zien wat ze doen.
  • Rechtshandig schrijven gaat met een heen-en-weer-beweging vanuit de pols en vingers. Linkshandig schrijven is meer een beweging vanuit de vingers. Deze beweging is een stuk subtieler dan de beweging van een rechtshandige schrijver. Een linkshandig kind moet dan ook niet met een balpen schrijven, maar met iets waarbij je zo min mogelijk druk hoeft uit te oefenen, zoals een fijnschrijver of een potlood.
  • Rechtshandigen leggen hun schrijfpapier iets schuin naar links. Linkshandigen leggen hun schrift precies tegenovergesteld: iets schuin naar rechts.

Is jouw kind linkshandig en wil je graag meer tips of hulp? Bij Fysiomore staan we voor je klaar!

Lees meer over schrijftherapie

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*