Spring naar content

Supercompensatie en overtraining

 

Supercompensatie - Fysiomore
Categorie: Fysiotherapie
Leestijd: 2 minuten
Datum: 31-07-2023

Supercompensatie is een essentiële term in de wereld van trainingsleer en fysiotherapie. Maar wat houdt het eigenlijk in en hoe kan het jouw sportprestaties naar een hoger niveau tillen? 

Wat is Supercompensatie? 

Supercompensatie is het fenomeen waarbij het lichaam na een periode van training en rust zijn prestatieniveau verhoogt boven de oorspronkelijke baseline. De baseline is het niveau van presteren na een adequate training en voldoende rustperiode. Het lichaam past zich aan de training aan en wordt sterker, zodat het in de toekomst beter kan presteren dan voorheen. 

Supercompensatie - Fysiomore

Het mechanisme achter Supercompensatie 

Tijdens een trainingsperiode worden spieren belast en vinden er kleine beschadigingen plaats. Na de training begint het herstelproces, waarbij het lichaam zichzelf repareert en zich aanpast aan de belasting. Dit herstelproces duurt even en is afhankelijk van factoren zoals de intensiteit en duur van de training, het individuele herstelvermogen en voedingsfactoren. 

De cruciale rol van rust 

Het behalen van supercompensatie vereist de juiste balans tussen trainingsbelasting en rustperiodes. Als er onvoldoende rust wordt genomen, kan overtraining optreden. Overtraining is een staat waarin het lichaam de aanhoudende belasting niet adequaat kan verwerken, wat kan leiden tot vermoeidheid, prestatievermindering en een verhoogd risico op blessures. 

Het belang van preventie en behandeling 

Om blessures te voorkomen en optimaal te presteren, is het van cruciaal belang om een goede balans te vinden tussen trainen en rusten. Een fysiotherapeut kan hierbij een waardevolle rol spelen. Naast het behandelen en herstellen van blessures, kan een fysiotherapeut ook preventieve ondersteuning bieden. Dit kan variëren van een medische keuring om mogelijke risico’s in kaart te brengen tot het opstellen van een individueel trainingsprogramma dat is afgestemd op jouw lichaamstype en doelstellingen. 

Onze geavanceerde faciliteiten en deskundige therapeuten staan klaar om jou te begeleiden bij het verminderen van blessures en het optimaliseren van je sportprestaties. 

Optimaliseer jouw sportprestaties met Supercompensatie 

Samen zorgen we ervoor dat je blessurevrij en op jouw best kunt sporten. Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je klachten die professionele ondersteuning vereisen? Onze therapeuten staan klaar om jou te helpen! Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie. 

 

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*