Spring naar content

Hoe ontstaat een hernia en wat kun je ertegen doen?

 

Hoe ontstaat een hernia en wat kun je ertegen doen? - Fysiomore
Categorie: Fysiotherapie
Leestijd: 2 minuten
Datum: 09-08-2022

Een hernia met klachten komt het meest voor bij mensen tussen de 25 en de 50 jaar. Vaak wordt er gedacht dat zwaar tillen en veel bukken de oorzaak zijn van een hernia, maar dat is niet altijd het geval. Over het algemeen komen de meeste herniaklachten voor bij mensen met een instabiele rug of mensen die hun rug verkeerd belasten. In deze blog leggen wij je uit wat een hernia precies is, waarom fysiotherapie kan helpen en wat je zelf kunt doen tegen een hernia.

Hoe ontstaat een hernia?

Bij de degeneratie kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen, er kan echter ook een scheur in de ring optreden. Hierdoor kunnen er stukjes uit de kern naar voren worden gedrukt in de richting van het wervelkanaal. Meestal scheurt de ring op de zwakste plek, en dat is precies waar de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat.

De zenuw verzorgt de spieren, maar ook een huidgebied. Iedere zenuw heeft zijn ‘eigen’ spier en huidgebied. Doordat de kern op de zenuw drukt zal de functie van de zenuw afnemen. De meest voorkomende klacht die opspeelt bij een hernia is lage rugpijn. Dit is een diepgelegen pijn die soms uitstraalt in een of beide benen. Daarnaast kunnen er door de hernia ook stoornissen ontstaan zoals verlammingsverschijnselen van een of meer spieren, of een prikkelend gevoel.

Fysiotherapie bij een hernia

De pijn in het been wordt minder als de druk op de zenuw vermindert. De uitpuilende tussenwervelschijf zal moeten slinken, wat bijna altijd spontaan gebeurt. Dit heeft natuurlijk wel tijd nodig. In de eerste weken moet de rug zo min mogelijk worden belast, maar bedrust is niet nodig. Fysiotherapie kan helpen door middel van:

  • Verminderen van spierspanning
  • Verminderen van pijn
  • Toe laten nemen van de beweeglijkheid
  • Aanleren van de juiste lichaamshouding
  • Vergroten van kracht en stabiliteit in de rug

Wat kun je zelf doen tegen een hernia?

  • Blijf niet in bed liggen met een hernia, dit helpt niet. De klachten houden dan juist langer aan.
  • Vermijd pijnlijke houdingen en bewegingen. Blijf wel zoveel mogelijk je dagelijkse dingen doen.
  • Zorg ervoor dat je genoeg blijft bewegen. Dit houdt de spieren in je rug sterk zodat deze ondersteuning kunnen bieden aan je wervelkolom.
  • Blijf bewegen nadat je genezen bent, zo voorkom je dat je opnieuw een hernia krijgt.

Denk jij dat je last hebt van herniaklachten? Bij Fysiomore staan we voor je klaar!

Lees meer over herniaklachten

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*