Spring naar content

Wat is een Gameboy-rug bij kinderen?

 

Wat is een gameboy-rug? - Fysiomore
Categorie: Kinderfysiotherapie
Leestijd: < 1 minuut
Datum: 02-09-2022

Tegenwoordig hebben steeds meer kinderen last van een kromme en vergroeide rug, de zogeheten Gameboy-rug. De naam Gameboy-rug is ontstaan doordat kinderen en jongeren een verkeerde houding aan leren vanwege het veelvuldig gebruiken van smartphones, tablets en andere draagbare game-apparatuur.

Wat is een Gameboy-rug?

Wanneer kinderen of jongeren nog in de groei zijn en vaak voorovergebogen zitten, ontstaat er veel druk op de wervels in de rug. Waardoor de tussenwervelschijven dunner worden en er een kromming ontstaat, de scoliose. Deze rugklachten kunnen ervoor zorgen dat kinderen of jongeren met zogenaamde O-benen gaan lopen of dat de kinderen of jongeren gaan lopen met een verkeerd gekantelde bekken.

Hoe ontstaat een Gameboy-rug?

Het is niet zo dat een Gameboy-rug plotseling ontstaat. Daar gaat een proces aan vooraf. Allereerst begint het met het verlies van spierkracht, waarna de spieren verstrakken. Vervolgens zullen de spieren verstijven op deze positie waardoor er een vervorming ontstaat. Hierdoor kan een wervel in de rug gaan verplaatsen en ontstaat de kromming (scoliose).

Hoe kun je een Gameboy-rug voorkomen?

De belangrijkste tip om een Gameboy-rug te voorkomen is om kinderen veel te laten sporten en bewegen. Hierbij is het belangrijk dat erop wordt gelet dat het kind een goede houding heeft. Daarnaast kun je kiezen om Schroth therapie te volgen.

Meer over Schroth therapie

Houdingcheck voor pubers bij Fysiomore

Mocht je twijfelen aan de houding van je kind of puber en zou je deze graag willen laten controleren? Neem dan zeker contact op met Fysiomore! Wij hebben een speciale houdingcheck voor pubers ontwikkeld. Onze kinderfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het verbeteren van de houding van jouw kind.

Meer over de houdingcheck

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*