Spring naar content

Verzwikte enkel

 

Verzwikte enkel - Oorzaak en behandeling - Fysiomore

Wat is een verzwikte enkel?

Een verzwikte enkel, ook wel enkeldistorsie genoemd, is een veelvoorkomende (sport)blessure. In de meeste gevallen kantelt de enkel naar binnen toe, wat gepaard gaat met klachten aan de buitenzijde van de enkel. Tijdens de enkelverzwikking kan het zijn dat de enkelbanden beschadigd raken of zelfs volledig afscheuren. De meeste verzwikkingen herstellen zonder operatieve behandeling. Bij een zware verzwikking kan het genezingsproces 3 tot 6 maanden duren. 

De behandeling van een verzwikte enkel

Bij een verzwikte enkel is het in sommige gevallen noodzakelijk om een huisarts te raadplegen. Indien onderstaande aspecten niet van toepassing zijn, kun je langsgaan bij een van onze fysiotherapeuten: 

  • Als de enkel kraakte tijdens het ongeluk
  • Als je niet meer op de voet kunt staan
  • Als de enkel in een vreemde stand staat
  • Als er een open wond is ontstaan

Fysiotherapie bij een verzwikte enkel

De fysiotherapeut zal tijdens een onderzoek kijken naar de pijn, zwelling, stabiliteit, belastbaarheid en het looppatroon. Na dit onderzoek zal de fysiotherapeut een beslissing maken hoe het behandeltraject eruit komt te zien. Het traject kan beginnen met het intapen van de enkel. In de eerste 3 dagen is het belangrijk om de enkel rust te geven en goed hoog te houden, hierbij kun je wel binnen je pijngrens de voet blijven bewegen. Na deze 3 dagen zal de fysiotherapeut oefeningen meegeven om het looppatroon weer normaal te krijgen. De oefeningen zullen geleidelijk worden opgevoerd om de mobiliteit, stabiliteit en spierkracht te verbeteren. Als alles na 3 tot 6 weken goed gaat en de klachten afgenomen zijn, zal de fysiotherapeut meer sport specifieke oefeningen toevoegen.  

Wordt deze behandeling vergoed?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. 

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*