Spit

Wat is spit?
Spit is een vorm van rugpijn die opeens in je rug lijkt te schieten. Je voelt hierbij erge pijn in de onderrug, maar de pijn kan ook uitstralen naar de bovenbenen. Meestal ontstaat spit na het uitvoeren van een specifieke beweging, maar je kunt het ook ervaren bij het opstaan in de ochtend. De officiële term voor spit is lumbago, dat betekent letterlijk pijn in de lage rug. Meestal geneest spit binnen enkele weken vanzelf, maar als de klachten langer dan 3 maanden aanhouden spreken we niet meer van acute maar van chronische spit. Dat betekent niet dat het niet kan genezen, maar het traject duurt wel langer.
Oorzaken van spit
75% van de gevallen heeft te maken met a-specifieke rugklachten. Dit zijn rugklachten waarbij er niet een duidelijk aanwijsbare plek of letsel is. Deze rugklachten komen vaker voor bij jongere mensen onder de 55 jaar. Bij 25% van de gevallen spreken we over specifieke rugklachten. Hierbij gaat het om rugklachten die ontstaan door bijvoorbeeld artrose, problemen met de discus (tussenwervelschijf) of osteoporose. De specifieke rugklachten komen vaker voor bij mensen ouder dan 55 jaar. Mogelijke oorzaken van spit kunnen zijn:
- Overbelasten van de rug door een verkeerde houding
- Overbelasten van de rug door lichamelijk zwaar werk
- Maken van een plotselinge beweging zoals bukken of draaien
- Slechte lichamelijke conditie
- Te weinig lichaamsbeweging
Herstel belemmerende factoren bij spit
Een aantal factoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen of onderhouden van spit. Deze factoren zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het chronisch worden of het steeds terugkomen van de klachten. Bij zwaar fysiek werk krijgen mensen vaker last van terugkerende acute spit. De spieren zijn vaak al moe en kunnen minder aan.
Het tegengestelde zien we bij mensen met een zittend beroep. Bij deze mensen zijn de buik- en rugspieren verzwakt, wat bijdraagt aan een slechte zithouding. Als de wervelkolom niet door de spieren ondersteund wordt en zich ook nog eens in een slechte houding bevindt, kan er wat uitrekking van de bandjes en kapsels optreden met een lichte verschuiving van de gewrichtsvlakjes tot gevolg. Hetzelfde geldt voor een inactieve leefstijl waarbij mensen onvoldoende beweging krijgen.Â
Daarnaast spelen ook psychosociale factoren een rol. Zaken zoals stress, angst, depressie of een burn-out leveren fysiek een gespannen toestand op, waarbij de spieren vermoeid raken. Je kan dan minder aan en zal sneller rugklachten ontwikkelen en er minder snel van af komen.
De behandeling van spit
Bij spit is het belangrijk om niet te lang in dezelfde houding te blijven zitten, probeer daarom voorzichtig door te gaan met je dagelijkse activiteiten. Sporten en zwaar tilwerk kunnen het beste vermeden worden. Hierbij is het belangrijk dat je beweegt binnen de pijngrens. Daarnaast kan het fijn zijn om de rug warm te houden met bijvoorbeeld een pittenzak, infraroodlamp, warm bad of warmtepleister. De spieren kunnen hierdoor ontspannen en zo kan de pijn gedempt worden. Blijven je klachten langer dan 2 weken aanhouden, dan is het verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken.
Fysiotherapie bij spit
Onze fysiotherapeut kan je helpen om de pijn bij spit te verlichten door bijvoorbeeld een massage en mobilisatie van de wervelgewrichten. Daarnaast zal de fysiotherapeut oefeningen meegeven om de gewrichten te bewegen binnen de pijngrens. Deze bewegingen zijn belangrijk om de rug zo goed mogelijk te laten herstellen. Verder zal er ook gekeken worden naar factoren die de klachten mogelijk in stand houden. Zo zal er gewerkt worden aan het optimaliseren van de houding door adviezen en oefeningen. Denk hierbij aan de zithouding, slaaphouding en houding in stand. Een oefenprogramma kan helpen om de rug- en/of buikspieren te versterken. Een goed spierkorset zorgt ervoor dat de rug beter belastbaar is en voorkomt rugklachten in de toekomst. Mocht er sprake zijn van een zwaar beroep dan zal onze fysiotherapeut kijken naar bijvoorbeeld de tiltechniek. Als psychosociale factoren een rol spelen dan zal er vooral gekeken worden naar ademhalingsoefeningen, maar het kan hierbij ook zinvol zijn om andere hulpverleners in te schakelen.
Wordt deze behandeling vergoed?
Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland m.u.v. Just.Â
Maak een afspraak!
Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.
Fysiomore in 1 minuut
Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Vragen of opmerkingen?
Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.
Maak een afspraak!
Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

"*" geeft vereiste velden aan