Slijmbeursontsteking schouder

Wat is een slijmbeursontsteking?
Rond de gewrichten in ons lichaam waar veel beweging plaatsvindt zitten in het lichaam slijmbeurzen. Een slijmbeurs, ook wel een bursa genoemd, is een soort kussentje dat gevuld is met vloeistof. Dit kussentje zorgt ervoor dat weefsel zoals huid of spieren makkelijker over of langs bijvoorbeeld een botstuk kunnen glijden.
Slijmbeurs schouder
De schouder is een gewricht waar veel beweging plaatsvindt. Het gewricht bestaat uit 3 botstukken: het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarm. Het bovenste gedeelte van het schouderblad noemen we het schouderdak, dit is het bot wat je goed kan voelen als je met je vingers bovenop je schouder duwt. Onder dit schouderdak zit een slijmbeurs, deze zorgt ervoor dat de spieren goed door de nauwe ruimte tussen het schouderdak en de bovenarm kunnen bewegen.
Slijmbeursontsteking schouder
Een ontsteking van de slijmbeurs noemen we ook wel een bursitis. Een bursitis wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld langer boven schouderhoogte aan het werkt bent. Hierdoor vindt er veel wrijving op de slijmbeurs plaats. Ook zwaardere lichamelijke activiteiten zoals klussen of zwaar trainen kan lijden tot overbelasting en een bursitis. Bij mensen die in hun dagelijkse leven inactief zijn qua sport en bewegen is de kans op overbelasting nog groter. Een slijmbeursontsteking kenmerkt zich meestal door ontstekingsverschijnselen zoals:
- Pijn op de bovenkant van de schouder
- Warmte op de bovenkant van de schouder
- Roodheid op de bovenkant van de schouder
De behandeling van een slijmbeursontsteking
Een slijmbeursontsteking kan vanzelf overgaan. Is er binnen een aantal weken geen verbetering, dan is het raadzaam om een fysiotherapeut in te schakelen. Onze fysiotherapeut kan je adviseren over het op de juiste manier belasten van de schouder. Ook kan onze fysiotherapeut je begeleiden door middel van oefentherapie om de schoudergordel te versterken en zo de schouder meer belastbaar te maken. Tevens kan er gekozen worden om Echografie toe te passen. Hierbij wordt de schouder in beeld gebracht en kan er gekeken worden of er naast de slijmbeurs ook spieren of pezen aangedaan zijn. Een aandoening aan de pees, oftewel een tendinopathie, is te behandelen met Shockwave therapie of EPTE therapie.
Wordt deze behandeling vergoed?
Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland m.u.v. Just.Â
Maak een afspraak!
Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.
Fysiomore in 1 minuut
Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Vragen of opmerkingen?
Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.
Maak een afspraak!
Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

"*" geeft vereiste velden aan