Shin Splints

Wat zijn shin splints?
Shin splints, ook wel MTSS genoemd, is een overkoepelende term voor scheenbeenklachten, bijvoorbeeld springschenen of periostitis. Deze blessure komt vaak voor bij hardlopers en spelsporters en wordt veroorzaakt door overbelasting. Wanneer er teveel en te hoge trekkrachten optreden op de spieren rondom het scheenbeen en op het scheenbeen zelf kunnen deze structuren gaan irriteren. Je kunt tijdens het rennen, springen en andere hoge belastingen last krijgen van zeurende pijn aan de binnenkant van je onderbeen. Shin splints kan verschillende oorzaken hebben:
- Verkeerde voetenstand tijdens het sporten
- Foutieve bewegingscoördinatie tijdens het sporten
- Verkeerde schoenen
- Slechte hardlooptechniek
- Overgewicht
- Beenlengteverschil
- Verkeerde sportondergronden
De behandeling van shin splints
Bij de beginfase van shin splints is het van belang om de intensiteit van je sport te verlagen door bijvoorbeeld minder te springen en sprinten. Veel rust is daarom erg belangrijk, vaak is 4 tot 6 weken al voldoende. Als de pijn niet te heftig is, kun je rustig weer beginnen met de intensiteit op te bouwen. Sporten kun je beter op een zachte ondergrond doen in plaats van bijvoorbeeld asfalt. Natuurlijk kun je ook terecht bij een van onze fysiotherapeuten. Zij kunnen jou begeleiden tijdens het traject om zo snel mogelijk van je shin splints af te komen.
Fysiotherapie bij shin splints
De fysiotherapeut zal tijdens een onderzoek je klachten zo goed mogelijk in beeld brengen. Na dit onderzoek zal de fysiotherapeut een beslissing maken of een behandeltraject nodig is en hoe deze eruit komt te zien. Tijdens het traject zal de fysiotherapeut zich vooral richten op het trainen van de scheenspieren door middel van krachttraining en rekoefeningen. Samen met jou zal de fysiotherapeut afstemmen hoeveel je kunt blijven sporten, zodat de belasting is afgestemd op je belastbaarheid. Tevens kan de fysiotherapeut er voor kiezen om een massage, Dry Needling of Shockwave therapie toe te passen of hulp van een podotherapeut in te schakelen. Het volledige herstelproces kan 6 tot 12 weken duren.
Wordt deze behandeling vergoed?
Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland m.u.v. Just.Â
Maak een afspraak!
Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.
Fysiomore in 1 minuut
Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Vragen of opmerkingen?
Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.
Maak een afspraak!
Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

"*" geeft vereiste velden aan