Spring naar content

Scoliose bij kinderen

 

Scoliose bij kinderen - Oorzaak en behandeling - Fysiomore

Wat is scoliose?

Bij scoliose is er sprake van een drie dimensionale zijdelingse verdraaiing en verkromming van de wervelkolom. Hierdoor kunnen er één of meerdere bochten in de rug ontstaan in combinatie met een bolling. De term scoliose valt onder te verdelen in twee soorten, structurele en functionele scoliose. Bij de functionele scoliose zijn in tegenstelling tot de structurele scoliose geen afwijkingen te zien aan de wervels of ribben, maar is er sprake van een houdingsprobleem of een beenlengte verschil.

De structurele scoliose valt weer onder te verdelen in vier soorten:

 • Idiopathisch (zonder bekende oorzaak)
 • Neuromusculair (zenuw/spier oorzaak zoals een spierziekte)
 • Congenitaal (aangeboren oorzaak zoals vastgegroeide wervels)
 • Degeneratief (verouderingsproces zoals slijtage)

De idiopathische scoliose bij kinderen kun je nog onder verdelen in:

 1. Infantiele idiopathische scoliose: bij baby’s en peuters onder de 3 jaar.
 2. Juveniele idiopathische scoliose: bij kinderen van 3 tot 10 jaar. Deze vorm kan snel tot verergering leiden.
 3. Adolescente idiopathische scoliose: bij jongeren van 10 tot 18 jaar. In de periode waarin kinderen het hardst groeien (puberteit) komt de scoliose het vaakst voor.

Meest voorkomende scoliose klachten

 • Moeilijker kunnen bewegen
 • Ademhalingsklachten
 • Pijnklachten
 • Verminderde kwaliteit van leven
 • Vermoeidheid

De behandeling van scoliose

Scoliose gaat nooit vanzelf over wanneer kinderen in de groei zijn, maar zal zelfs verergeren als dit niet goed wordt behandeld. De kinderfysiotherapeut kan ervoor kiezen om Schroth therapie toe te passen. De Schroth therapie bestaat uit houdings- en bewegingscorrecties gericht op het dagelijks leven. Zo leert je kind te staan, zitten en lopen op een wijze die scoliose afremt. Daarnaast zijn er specifieke intensievere oefeningen gericht op alle 3D veranderingen van de wervelkolom. Deze oefeningen zijn gericht op spierversterking, souplesse en het ontlasten van de wervels. Tevens komen er ook specifieke ademhalingsoefeningen bij kijken. 

Meer over Schroth therapie

Wordt deze behandeling vergoed?

Kinderen tot 18 jaar kunnen gebruik maken van 18 kinderfysiotherapie behandelingen per kalenderjaar. Deze behandelingen worden volledig vergoed uit de basisverzekering en gaan niet ten koste van het eigen risico. 

Ben je aanvullend verzekerd? Dan bestaat de mogelijkheid om een vergoeding voor behandelingen die je niet vergoed krijgt vanuit de basisverzekering toch vergoed te krijgen. Fysiomore B.V. heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. 

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

bol_strepen

Behandelingen bij scoliose

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*