Spring naar content

Oncologische klachten

 

Oncologische klachten - Fysiotherapie bij kanker - Fysiomore

Wat zijn oncologische klachten?

Bij oncologische klachten heb je pijn door een kwaadaardige aandoening, zoals kanker. Kanker ontstaat door een ongecontroleerde celdeling. Veel vragen over kanker zijn (nog) onbeantwoord, waardoor onderzoek nodig blijft. Ondertussen is het wel duidelijk dat kanker wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van fouten in het DNA of in de mitochondria (de energieomzetter van de cel). Sommige fouten ontstaan doordat onze DNA-reparatiesystemen niet goed werken. Door deze fout stoppen de cellen niet meer met delen en/of groeien. Soms zaaien de cellen op verschillende manieren uit naar andere delen van het lichaam.

De behandeling van oncologische klachten

De behandeling bij per persoon verschillend zijn. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen curatief (gericht op genezing) en palliatief (niet meer kunnen genezen).

Curatief

Bij curatief wordt er in een aantal fases behandeld. De eerste fase richt zich op het verminderen van e acute fysieke en mentale gevolgen van kanker en van de zware behandeling in het ziekenhuis. De patiënt kan operatie(s), chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie en/of radiotherapie gehad hebben. Voordat er getraind kan worden moeten er eerst voorwaarden geschept worden. Voldoende mobiliteit/lenigheid van het (beschadigde) weefsel, genoeg mogelijkheid voor herstel van het lichaam en educatie op voeding, rust en herstel zijn een aantal van deze voorwaarden. Training heeft namelijk geen nut als er geen herstel plaatsvindt. Er kan wel licht bewogen worden om onder andere de vochtdoorstroming te verbeteren.

Wanneer de patiënt klaar is voor de volgende fase wordt er meer gericht op krachttraining. Door krachttraining wordt het groeihormoon aangemaakt dat zorgt voor het verjongen van de cellen en zo de kans op kanker vermindert. Krachttraining zorgt er ook voor dat het aantal gezonde bacteriën in de darmen toe neemt. Deze gezonde bacteriën zijn zeer belangrijk omdat het immuunsysteem een grote klap heeft gekregen en moet herstellen. Hiervoor zijn een gezond voedingspatroon en eventuele supplementen noodzakelijk. Door de lichaamssamenstelling gezond te krijgen door spiermassa te verhogen en vetmassa te verlagen kan het opnieuw vormen van tumoren gedeeltelijk worden voorkomen. Het streven naar een gezonde leefstijl is hierin essentieel.

Palliatief

Bij palliatief stadium wordt het welbevinden en zingeving van de patiënt geoptimaliseerd en gehandhaafd. Er wordt gestreefd functioneel om te gaan met de beschikbare energie en het leren omgaan met de fysieke beperkingen.

Wordt deze behandeling vergoed?

Of de behandeling vergoed wordt is per situatie verschillend. In sommige gevallen worden behandelingen vergoed en in andere gevallen niet. Als er sprake is van uitvalsverschijnselen door een tumor die geconstateerd is in de hersenen of in het ruggenmerg worden de behandelingen meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Er moet een goede verwijzing van uw specialist zijn. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. 

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*