Spring naar content

Heupdysplasie bij kinderen

 

Heupdysplasie - Oorzaak en behandeling - Fysiomore

Wat is een heupdysplasie?

Bij een heupdysplasie is het heupgewricht niet goed ontwikkeld. De heupkom is niet diep genoeg en omsluit de heupkop niet goed. Hierdoor kan de heupkom gemakkelijk uit de ondiepe kom glijden. Daarnaast is het mogelijk dat de heupkom helemaal niet meer in de heupkom komt, in dit geval spreken we van een heupluxatie. Een heupdysplasie is een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen bij baby’s die net geboren zijn. Baby’s ervaren geen pijn van een heupdysplasie, maar wanneer deze niet behandeld zou worden kan op latere leeftijd artrose (slijtage) ontstaan. Heupdysplasie komt ongeveer bij 2% van alle baby’s voor. 

Wat zijn de oorzaken van heupdysplasie?

De oorzaak voor het krijgen van een heupdysplasie is niet helemaal duidelijk. De afwijking komt wel veel vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Erfelijke factoren spelen een rol, maar ook de ligging van het kindje in de baarmoeder heeft er mee te maken. Wanneer je kindje in stuitligging ligt, is de kans op een heupdysplasie groter. In hoeverre bepaalde houdingen van invloed zijn op het verergeren van deze afwijking is moeilijk vast te stellen. Het dragen van je baby in een draagzak waarbij de benen wijdbeens zitten kan gunstig zijn voor de ontwikkeling. Wanneer je de lichaamslengte van je baby wil meten, wordt het ten strengste afgeraden om de benen van je baby te strekken. 

De behandeling bij een heupdysplasie

Als tijdens een onderzoek een afwijking aan de heupen wordt gevonden, zal er zo snel mogelijk gestart worden met een behandeling. Het bewegen gaat in het tempo en vermogen van je kindje, dit is voldoende om vaardigheden op te bouwen. Als blijkt dat je kindje na deze periode angstig blijft om te bewegen of problemen in de balans ervaart, kan een behandeling door de kinderfysiotherapeut helpen.  

Door middel van verschillende testen wordt er gekeken of er sprake is van een motorische achterstand of dat je kindje angsten heeft gekregen om te bewegen. Middels oefeningen en tips wordt geprobeerd je kindje weer te stimuleren om meer te bewegen. Mocht er sprake zijn van een motorische achterstand, dan kan dit behandeld worden door de kinderfysiotherapeut. 

Wordt deze behandeling vergoed?

Kinderen tot 18 jaar kunnen gebruikmaken van 18 kinderfysiotherapie behandelingen per kalenderjaar. Deze behandelingen worden volledig vergoed uit de basisverzekering en gaan niet ten koste van het eigen risico. Een heupdysplasie valt in de categorie chronische aandoeningen, hierdoor wordt de behandeling volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. 

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*