Spring naar content

Hernia

 

Hernia - Oorzaak en behandeling - Fysiomore

Wat is een hernia?

Een hernia is een beknelling van de zenuw door het uitpuilen van de kern van het kraakbeen tegen de zenuw. De zenuwen zijn verantwoordelijk voor de aansturing van de spieren en het waarnemen van gevoel op het lichaam. Bij een hernia treden beenklachten op waarbij je tintelingen, pijn en spierkrachtverlies kunt ervaren en zijn de beenklachten vaak erger dan de rugklachten. In ernstige gevallen kan er acute uitval van gevoel en spieren optreden. Naast een hernia van de onderrug kan er ook een hernia in de nek plaatsvinden. Hierbij heb je meer klachten in je armen/hand i.p.v. in je been. Een hernia kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt het vaakst voor in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar. 

De behandeling van een hernia

Bij de behandeling van een hernia is het belangrijk om de zenuwen te ontlasten om de pijn te verlichten. Er zijn 3 verschillende behandelopties mogelijk: fysiotherapie, injectie en operatie. De duur van het traject is afhankelijk van of er een operatie plaatsvindt of niet.  

Fysiotherapie bij een hernia

Onze fysiotherapeut richt zich vooral op het ontlasten van de zenuw door middel van (zenuw)mobilisatie technieken en oefentherapie. De oefentherapie is gericht op het doseren van bewegingen en het vergroten van de belastbaarheid van het lichaam. Denk hierbij aan spierversterkende oefeningen die de rug en zenuw doen ontlasten, maar ook oefeningen die je helpen bij dagelijkse handelingen. Samen met onze fysiotherapeut wordt er gekeken naar de doelstelling en ga je 2 keer per week aan de slag om naar het herstel toe te werken.  

Injectie bij een hernia

Bij een injectie wordt er op de pijnplek polikliniek vloeistof in de rug gespoten. In deze vloeistof zit corticosteroïden en pijnmedicatie om de irritatie van de zenuw te verminderen en pijn te verlichten. 

Revalidatie na een herniaoperatie

Bij een operatie wordt de hernia bij de zenuw verwijderd. Dit kan op meerdere manieren gebeuren. Bij een micro-herniaoperatie wordt er in het midden van de rug een snee van ongeveer 4 cm gemaakt en worden de rugspieren aan 1 kant losgesneden, hierdoor komt de wervelkolom tevoorschijn. Vervolgens haalt de chirurg de oorzaak van de zenuwbeknelling weg. En andere optie is de MTD-methode. Hierbij brengt de chirurg een klein buisje aan in de rug. Via dit buisje wordt de oorzaak van de zenuwbeknelling weggenomen. Deze operatie geeft minder spierschade, je bent snel weer op de been en er is minder littekenweefsel aanwezig. Na de operatie is het van belang om fysiotherapie te volgen voor het herstel.  

Wordt deze behandeling vergoed?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Een lange revalidatie van een hernia, mits je een verwijzing van de specialist hebt, wordt vanaf de 21e behandeling vergoed uit je basisverzekering. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland m.u.v. Just. 

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*