Spring naar content

Gescheurde voorste kruisband

 

Gescheurde voorste kruisband - Oorzaak en behandeling - Fysiomore

Wat is een gescheurde voorste kruisband?

Een scheur in de voorste kruisband is een ernstige blessure. Het kniegewricht wordt gevormd door de onderkant van het bovenbeen en de bovenkant van het onderbeen, met daaroverheen de knieschijf. De spieren maar ook het banden complex zorgt voor stabiliteit in de knie. De kruisbanden zitten in het midden van je knie en de belangrijkste taak van de voorste kruisband, naast stabiliteit, is het remmen van de voorwaartse beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. De scheuring van de kruisband wordt bijna altijd veroorzaakt door een trauma moment. De verschijnselen van een gescheurde voorste kruisband zijn onder andere een scheurend geluid in de knie, zwelling van de knie of een instabiel en onzeker gevoel in de knie.  

De behandeling van een gescheurde voorste kruisband

De behandeling voor een gescheurde voorste kruisband is afhankelijk van of er een operatie moet plaatsvinden of niet. In de meeste gevallen kun je hier zelf voor kiezen.  

Fysiotherapie zonder voorste kruisband operatie

Na een gescheurde voorste kruisband wordt er gestart met de knie rustig te krijgen. Het vocht moet afnemen en er moet een goede buiging en strekking zijn. Daarna kan het lichaam getraind worden om de stabiliteit van de voorste kruisband actief over te nemen. Uit onderzoek blijkt wel dat er bij de fysiotherapeutische trajecten zonder operatie altijd een grotere instabiliteit blijft. Daarmee wordt ook het risico verhoogd op verdere schade van bijvoorbeeld de meniscus. 

Revalidatie na een voorste kruisband operatie

Tijdens de operatie wordt een stukje van de pees van je hamstring of knieschijfpees gebruikt als nieuwe voorste kruisband. Na de operatie wordt er gestart met een revalidatie onder begeleiding van onze fysiotherapeut. De revalidatie is verdeeld in 5 fases.  

  1. Herstel
  2. Uithoudingsvermogen en controle
  3. Kracht
  4. Snelheid en explosiviteit
  5. Return to sport

Het traject duurt ongeveer 9 tot 12 maanden waarbij er een protocol wordt gevolgd. Hierbij worden alle fases doorlopen op jouw tempo. Na ongeveer 4 weken kan er gestart worden met het afbouwen van het lopen met krukken. Binnen fase 1 kan er al redelijk snel gestart worden met trainingen. Hierbij worden gesloten keten oefeningen uitgebouwd naar open keten oefeningen. Binnen het traject wordt er gewerkt naar jouw persoonlijke doelen.

Wordt deze behandeling vergoed?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Een lange revalidatie van de voorste kruisband, mits je een verwijzing van de specialist hebt, wordt vanaf de 21e behandeling vergoed uit je basisverzekering. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. 

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*