Spring naar content

Bekkenpijn

 

Bekkenpijn / bekkenklachten - Oorzaak en behandeling - Fysiomore

Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn komt zowel bij zwangere vrouwen, niet-zwangere vrouwen en mannen voor. De klachten kunnen ontstaan na een misstap, een val, trauma, vrouwen die in de overgang zijn, tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Bij vrouwen die zwanger zijn (geweest) en vrouwen in de overgang komt bekkenpijn het vaakst voor. Pijn in de bekken heeft een negatief effect op je dagelijkse werkzaamheden. Denk hierbij aan traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel of wandelen. Bekkenpijn heeft ook gevolgen voor de bekkenbodem. Als hier de oorzaak of het gevolg ligt heb je vaak ook last bij het ophouden van urine en/of ontlasting, pijn bij het vrijen, of een drukkend gevoel aan de onderkant. Bij bekkenpijn kun je pijn ervaren in de:

 • Onderrug
 • Stuitje
 • Bovenbeen
 • Heup
 • Liezen
 • Schaambeen

Oorzaken van bekkenpijn

Doordat het bekken een complex gebied is kan bekkenpijn verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken van bekkenpijn kunnen zijn:

 • Irritatie aan de SI-gewrichten
 • Een veranderde positie in het bekken
 • Verkeerde/verminderde aanspanning van de corespieren
 • Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn
 • Keizersnede of andere buikoperaties in de voorgeschiedenis

De behandeling van bekkenpijn

Je kunt zelf al veel doen om bekkenklachten te voorkomen. Bekkenklachten kunnen voorkomen worden door voldoende te bewegen en te trainen, maar ook door op je houding te letten in het dagelijkse leven. Blijven je bekkenklachten aanhouden, dan is het verstandig om onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut te bezoeken. de fysiotherapeut onderzoekt jouw klachten en stelt een behandelplan op om de klachten te verminderen.

Wordt deze behandeling vergoed?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Bekenfysiotherapie wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering als behandeling van urine incontinentie. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. 

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*