Spring naar content

Artrose van de knie

 

revalidatie nieuwe knie bij Fysiomore

Wat is artrose van de knie?

Artrose van de knie, ook wel slijtage van de knie genoemd, heeft te maken met het laagje kraakbeen tussen je bovenbeen en onderbeen. Dit kraakbeen is erg glad en zorgt ervoor dat je je knie gemakkelijk kunt buigen, draaien of strekken. Het kraakbeen kan tevens een schok opvangen wanneer je bijvoorbeeld springt. Knieartrose zorgt ervoor dat het kraakbeen zachter en dunner wordt. Hierdoor kan het kraakbeen zijn werk minder goed doen. Bij lange aanwezigheid van artrose vindt er ook een verandering van de botten plaats. Extra stukjes bot groeien aan, waardoor de knie nog moeilijker kan bewegen.  

Artrose van de knie gaat niet meer over, maar dat betekent niet dat je altijd pijn hebt. De klachten zijn meestal erg wisselend. Je kunt maandenlang weinig last hebben van de klachten en daarna een hele periode wel weer veel last ervaren.  

De behandeling van artrose van de knie

Bij knieartrose is het belangrijk om genoeg te blijven bewegen. Hierdoor krijg je sterkere spieren die steun bieden aan het kniegewricht. Maar ook het kraakbeen heeft baat bij bewegen. Wanneer duidelijk is dat je klachten door artrose komen, is het belangrijk dat je iedere dag een half uur probeert te bewegen. Het bewegen hoeft niet te bestaan uit een moeilijke sport, maar je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen of fietsen. Deze activiteiten zijn niet zwaar voor je gewrichten en je traint hiermee je spieren. Tijdens het bewegen moet je goed opletten dat de pijn niet erger wordt, je doet dit namelijk tegen het geleiden van de pijn. 

Fysiotherapie bij artrose van de knie

Voor knieartrose klachten kun je terecht bij de fysiotherapeut. Onze fysiotherapeut zal een oefenschema samenstellen. Je kunt dit schema onder begeleiding van de fysiotherapeut en/of zelfstandig in de fitness uitvoeren. Het doel van dit schema is om de stabiliteit, coördinatie en de kracht van de benen te vergroten. Tevens zullen de buik- en rugspieren aan bod komen waardoor deze zullen versterken. Door het uitvoeren van de oefeningen zullen de klachten verminderen of zelfs weggaan. Er kan gekozen worden om naast fysiotherapie ook een massage, andullatietherapie of hydrotherapie toe te passen. Je kunt bij onze fysiotherapeut terecht als: 

  • Oefenen moeilijk is door de pijn
  • Je wil weten welke oefeningen gedaan kunnen worden bij knieartrose
  • Je geen baat hebt bij meer bewegen

Meer over fysiotherapie bij artrose

Wordt deze behandeling vergoed?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Bij artrose van de knie krijg je per kalenderjaar, mits je een verwijzing van de huisarts of specialist hebt, 12 behandelingen oefentherapie vergoed uit de basisverzekering. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. 

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en één van onze specialisten zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om je verdere informatie te geven of om direct een afspraak in te plannen!

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*