Spring naar content

Valpreventie

Voorkomen is beter dan genezen! Naar mate we ouder worden nemen lichamelijke klachten toe waardoor we stijver gaan bewegen en ons reactievermogen minder wordt. Valpreventie is een initiatief om het risico van vallen te verminderen.

 

IMG_7353
Verminderen van valrisico
Deskundige fysiotherapeuten
risico op breuken verlagen

Wat is valpreventie?

Valpreventie is een initiatief om het risico van vallen te verminderen. Het principe gaat ervan uit dat middels fysiotherapie een analyse wordt gemaakt in welke aspecten valgevaarlijkheid bij iemand speelt. Daarnaast wordt gekeken op welke manier we veilig aan de slag kunnen met het verminderen van het valrisico. Dit kan variëren van doelgerichte oefentherapie met uitdagende balansoefeningen die overeenkomen met het dagelijks leven, maar ook gesprekken waarin we vallen en valangst bespreekbaar maken.

Waarom valpreventie?

Voorkomen is beter dan genezen! Naar mate we ouder worden nemen lichamelijke klachten toe waardoor we stijver gaan bewegen en ons reactievermogen minder wordt. Het kan ook voorkomen dat de botkwaliteit afneemt waardoor het risico op een breuk toe neemt. Het kan voorkomen als u valt dat u wat breekt en daardoor afhankelijk wordt en niet meer zelfstandig thuis kunt wonen omdat u afhankelijk wordt. Valpreventie is erop gericht dat deze situaties voorkomen worden zodat u vitaal en veilig zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen en in beweging blijft met dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld de boodschappen doen of sporten.

Voor wie is valpreventie?

Valpreventie is een meerwaarde voor mensen die balansproblemen hebben. Dat betekent niet alleen oudere mensen maar ook mensen met specifieke aandoeningen waarbij de balans verstoord is. Daarnaast hoeft u in de zin niet gevallen te zijn om er iets aan te doen, ook bij angst kunt u terecht bij onze fysiotherapeut. Valpreventie is geschikt voor:

– Ouderen (kwetsbaar)
– Valangst
– Zenuwaandoeningen
– MS
– Parkinson
– Na een beroerte
– Evenwichtsstoornissen

Wat kan ik verwachten tijdens de valpreventie?

Werkwijze
In een programma van 12 weken gaat onze fysiotherapeut met u van slag met een aantal stappen om het valrisico met u tot verleden tijd te maken. Daarbij kan er gebruikt gemaakt worden dat u een tweede moment zelfstandig komt sporten voor uw kracht en conditie. Dit kan middels een oefenschema samengesteld door uw fysiotherapeut of u kunt aan de slag met ons BIOCIRCUIT van Arendse Health Club. Voor meer informatie zie: https://arendse.nl/sportschool/fitness/biocircuit/

De intake (week 0)
Onze fysiotherapeut gaat met u in gesprek over wat de reden is dat u aan de slag wilt met valpreventie en wat het doel is wat u wilt bereiken. Daaruit gaat de fysiotherapeut met u in kaart brengen wat er in u situatie van belang is en waar de aandachtspunten liggen. Vervolgens worden er wat vragenlijsten en testen afgenomen zodat we een beginpunt hebben waaruit we vertrekken. Als afsluiting gaat de fysiotherapeut samen met u een plan opstellen hoe we het gewenste doel met u kunnen behalen.

Trainingsfase 1 (week 1-5)
In deze fase gaan we gedoseerd van start met oefening die bij zullen dragen aan het gehele proces tot vermindering van valrisico. Dit bestaat uit een combinatie van conditie, kracht en balanstraining.
Bij krachttraining moet u denken aan de spieren die belangrijk zijn voor het behouden van uw balans. Bij balanstraining moet u denken aan stapsgewijze opbouw van balansoefeningen bijvoorbeeld beginnen met balans op een evenwichtsplateau en rond het einde van het traject een specifieke situatie namaken waar u tegenaan loopt in uw dagelijks leven.

Tussentijdse evaluatie (week 6)
In deze fase evalueren we het proces en of we op de goede weg zitten en/of we op de goede weg zitten met je doel. We pakken de vragenlijsten en testen erbij die we in de intake afgenomen hebben en kijken of er resultaat geboekt is. Vanuit hier zetten we het traject door of we maken wat aanpassingen.

Trainingsfase 2 (week 7-12)
In deze fase hervatten we de oefeningen en hebben misschien al wat aanpassingen of uitdagingen toegevoegd.

Eindevaluatie en afsluiting (week 12)
Na de uitvoering van het plan evalueren we of je al je doelen hebt bereikt en of je verwachtingen zijn uitgekomen. Mogelijk dat we de vragenlijsten en testen nog eenmaal afnemen en vragen we je een (online) lijst in te vullen. Om onze dienstverlening te verbeteren horen we graag wat je van het traject vond in deze vragenlijst.

Continuering (week 12+)
We hopen dat je in de vorige fases al je doelen bereikt hebt en dat we het probleem samen hebben kunnen oplossen. We willen natuurlijk dat je klachtenvrij blijft. Door samenwerking met onze sportschool is het mogelijk je doelen te continueren. Doe bijvoorbeeld mee aan groepslessen zoals aquafit of blijf zelf actief door middel van oefeningen in de sportschool en/of het BIOCIRCUIT.

Wordt valpreventie vergoed?
Valpreventie valt onder de vergoeding van reguliere fysiotherapie. Met een aanvullende verzekering wordt de valpreventie volledig vergoed (afhankelijk van de grootte van uw aanvullende pakket, bekijk daarom uw polis goed). Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*