Spring naar content

Reumatherapie

Ervaar jij moeilijkheden in het dagelijks leven door reuma? Reumatherapie kan hulp bieden bij iedereen die last hebben van reumatische gewrichtsklachten. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

 

Reumatherapie in verwarmd water bij gewrichtsklachten - Fysiomore
Persoonlijke benadering
Gespecialiseerde fysiotherapeuten
Hydrotherapie in verwarmd water

Fysiotherapie bij reuma nodig?

Met behulp van onze fysiotherapeuten leer je hoe je het beste kunt bewegen als je reuma hebt. De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch en juist daarom is het van belang dat je zelf leert wat de aandoening inhoudt, wat de mogelijkheden zijn, hoe klachten en symptomen te verlichten zijn en welke zorgverleners ingeschakeld kunnen worden. Door middel van oefeningen verbeter en behoud je de kracht en stabiliteit van de spieren en gewrichten. Fysiotherapie kan je hierbij helpen!

Wat is reuma?

Reuma omvat meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen die niet door een ongeval veroorzaakt worden. De oorzaak van de meeste vormen van reuma is onbekend. Mensen die aan reuma lijden hebben veelal last van pijn, stijfheid en een vermoeid en lusteloos gevoel. Doordat mensen met reuma zich minder goed kunnen bewegen, ontstaan er beperkingen in het dagelijks leven. De grootste groepen van reuma bestaan uit artrose, auto-immuunziekten/ontstekingsreuma, jicht, osteoporose en fibromyalgie.

Voor wie is fysiotherapie bij reuma? 

Voor mensen met verschillende vormen van reumatische aandoeningen kan fysiotherapie uitkomst bieden. Voor iedere reuma patiënt is het belangrijk om regelmatig te bewegen, dit kan onder begeleiding van een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Fysiotherapie bij reuma richt zich onder andere op:

 • Opbouwen en onderhouden van uithoudingsvermogen 
 • Opbouwen en onderhouden van spierkracht 
 • Verminderen en stabiliseren van stijfheid en spasticiteit 
 • Beïnvloeden van vermoeidheid 
 • Mobiliteit van spieren en gewrichten behouden 
 • Optimaliseren van balans 
 • Bevorderen van de zelfstandigheid in het dagelijkse leven 
 • Optimaliseren van een goede ademhaling 

Wat kan ik verwachten tijdens fysiotherapie bij reuma?

Fysiotherapie bij reuma is vooral gericht op het opheffen of verminderen van de beperkingen in het dagelijkse leven. Het beloop van de reuma kan niet tegengehouden worden, maar sommige (pijn)klachten kunnen wel worden verlicht. Bewegen zorgt voor een verbetering van het menselijk functioneren. Daarnaast kan er gekozen worden om een massage, andullatietherapie of hydrotherapie toe te passen. 

Voordelen van fysiotherapie bij reuma

 • Soepel maken en houden van gewrichten
 • Vergroten van de spierkracht
 • Verbeteren van de conditie
 • Vermoeidheid onder controle krijgen 
 • Verbetering van evenwicht, stijfheid en spasticiteit 

Hydrotherapie bij reuma

Hydrotherapie bij reuma is een vorm van fysiotherapie, maar dan in een verwarmd zwembad. Het warme water van 31 graden Celsius zorgt ervoor dat de zwaartekracht minder grip heeft, waardoor bewegen makkelijker gaat. Daarnaast is het een goede en veilige manier om te bewegen zonder dat je gewrichten te veel belast worden en werkt de therapie ontspannend waardoor de klachten zullen verminderen. Onze clubs in Breda, Dongen, Oosterhout en Raamsdonksveer beschikken over een verwarmd zwembad van 31 graden Celsius. Het zwembad in Raamsdonksveer is voorzien van een rolstoelhelling en speciale hydrostoel. 

Meer over hydrotherapie

Andullatietherapie bij reuma

Andullatietherapie bij reuma is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort massagematras. Tijdens de behandeling voel je warmte via infraroodstraling en ontspannende trillingen in het lichaam. Infraroodstraling bestrijdt de pijn en ontstekingen en verzacht verkrampte spieren. Door de trillingen wordt de doorbloeding van het lichaam gestimuleerd. De massage gebeurt in een ontspannen, liggende positie op een speciaal matras en duurt 15 tot 30 minuten.

Meer over andullatietherapie

Massage bij Reuma

Een massage kan ingezet worden om pijn bij reuma te verlichten. Tijdens de massage wordt er gewerkt aan pijnbestrijding, ontspanning en stimulatie van het bindweefsel. Daarnaast stimuleert een massage de opname van zuurstof, waardoor er minder snel verzuring optreedt. Voordelen van een massage bij reuma zijn:

 • Vermindering van pijn in de spieren en gewrichten
 • Verhoging van serotonine, wat een rol speelt bij de verwerking van pijnprikkels
 • Daling van stresshormonen
 • Verbetering van het slaappatroon
 • Verbetering van het algehele gevoel van welzijn

Wordt fysiotherapie bij reuma? 

Fysiotherapie bij reuma wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering wordt de therapie deels vergoed en wordt er deels om een eigen bijdrage gevraagd. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.  

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

Onze reumatherapeuten

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Lees ervaringen van anderen

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*