Spring naar content

Fysiotherapie bij COPD

Ervaar jij moeilijkheden in het dagelijks leven door COPD? Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen bij het verbeteren van je conditie en ademhaling. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

 

COPD - Fysiomore
Persoonlijke benadering
Gespecialiseerde fysiotherapeuten
Hydrotherapie in verwarmd water

Fysiotherapie bij COPD nodig?

COPD is een verzamelnaam voor verschillende longaandoeningen met als kenmerk een vernauwing in de luchtwegen. COPD is helaas niet te genezen, maar juist daarom is het van belang dat je zelf leert wat de ziekte inhoudt, wat de mogelijkheden zijn, hoe klachten en symptomen te verlichten zijn en welke zorgverleners ingeschakeld kunnen worden. Fysiotherapie kan je hierbij helpen!

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor diverse longaandoeningen en kan niet worden genezen. Door een vernauwing in de luchtwegen wordt ademen moeilijker en minder efficiënt. Verschijnselen van COPD zijn onder andere hoesten, slijm opgeven, kortademigheid, piepende ademhaling, luchtweginfecties en een slechte conditie. Er zijn een aantal adviezen erg belangrijk bij COPD:

  • Stoppen met roken
  • Vermijd meeroken
  • Conditie op peil houden
  • Voldoende beweging
  • Gezond eten

Voor wie is fysiotherapie bij COPD?

Fysiotherapie is voor iedereen aan te raden die last heeft van COPD-symptomen. Voor iedere COPD-patiënt is het belangrijk om regelmatig te bewegen, dit kan onder begeleiding van een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Wat kan ik verwachten tijdens fysiotherapie bij COPD?

Fysiotherapie bij COPD is vooral gericht op het verbeteren en op peil houden van de conditie. Dit kan door middel van oefentherapie en/of hydrotherapie. Daarnaast leert onze fysiotherapeut je een manier om zo effectief mogelijk slijm los te maken (huffen) en op te geven (hoesten). Ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen om minder snel benauwd te worden komen aan bod. 

De voordelen van fysiotherapie bij COPD

  • Effectievere zuurstofopname
  • Meer energie gedurende de dag
  • Verlichting van de ademhaling
  • Verbetering van de conditie en spierkracht
  • Vermindering van gebruik van medicijnen

Hydrotherapie bij COPD

Hydrotherapie bij COPD is een vorm van fysiotherapie, maar dan in een verwarmd zwembad. Het warme water van 31 graden Celsius zorgt ervoor dat de zwaartekracht minder grip heeft, waardoor bewegen makkelijker gaat. Daarnaast is het een goede manier om de conditie op te bouwen en werkt de therapie ontspannend. Onze clubs in Breda, Dongen, Oosterhout en Raamsdonksveer beschikken over een verwarmd zwembad van 31 graden Celsius. Het zwembad in Raamsdonksveer is voorzien van een rolstoelhelling en speciale hydrostoel. 

Meer over hydrotherapie

Word fysiotherapie bij COPD vergoed?

Fysiotherapie bij COPD wordt voor COPD-patiënten uit de basisverzekering vergoed. Het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt hangt af van de ziektelast en het aantal longaanvallen en/of ziekenhuisopnames door longaanvallen. Fysiomore heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.

Maak een afspraak!

Een afspraak maken doe je bij ons snel en eenvoudig.

Fysiomore in 1 minuut

Maak virtueel kennis met Fysiomore. More dan alleen fysiotherapie!

ddEllipse 8

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag of is er iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op via het contactformulier en één van onze specialisten zal z.s.m. contact met je opnemen.

Lees ervaringen van anderen

Ellipse-d8

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je last van terugkerende klachten?*
Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?*